Hlavní obsah

Turky podporovaní rebelové mohou v Sýrii postupovat na jih a ovládnout rozsáhlá území

– Ankara

Turky podporovaní vzbouřenci ze Svobodné syrské armády (FSA) mohou podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana postupovat dále na jih a ovládnout území o rozloze až 5000 kilometrů čtverečních. Prezident to řekl v pondělí před odletem do New Yorku na Valné shromáždění OSN.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„V rámci operace Štít Eufratu bylo dosud vyčištěno od terorismu 900 kilometrů čtverečních. Tato oblast se rozšiřuje na jih,” prohlásil Erdogan na tiskové konferenci. „Můžeme tuto oblast jako bezpečnou zónu rozšířit na 5000 kilometrů čtverečních,“ dodal.

Zmínil také, kam míní postupovat Turky podporovaní rebelové, tedy členové Svobodné syrské armáda a skupiny, které se k ní přidaly. „Džarábulus a Ar-Raj byly vyčištěny, nyní postupujeme k městu Al-Báb. Dojdeme tam a zabráníme Islámskému státu, aby nás ohrožoval,“ dodal turecký prezident.

V neděli zaútočila turecká letadla na postavení IS na severu Sýrie a zničila tři cíle včetně skladu zbraní, uvedla agentura Anadolu.

Turecko zahájilo ofenzivu u hranic na severu Sýrie na konci srpna s cílem vytlačit ze syrského pohraničí Islámský stát (IS). Posléze Ankara přiznala, že cílem je rovněž zabránit kurdské milici YPG v dalším postupu na sever, aby se nedostala k hranicím.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Na vytvoření takzvané bezpečné zóny podél syrsko-tureckých hranic naléhá Turecko dlouhodobě. USA a Rusko se ale k tomuto návrhu staví rezervovaně, neboť by to vyžadovalo značné pozemní i letecké nasazení.

Reklama

Výběr článků

Načítám