Hlavní obsah

Turecký prezident chce doživotí pro novináře, který otiskl článek o dodávkách zbraní syrským povstalcům

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan žádá trest doživotí pro novináře a šéfredaktora opozičního listu Cumhuriyet, který se podle něj dopustil špionáže, když zveřejnil článek o údajné turecké dodávce zbraní do Sýrie v konvoji s humanitární pomocí. Napsal to ve středu deník Hürriyet. Erdogan podal na novináře trestní oznámení o víkendu a veřejně mu vzkázal, že za svůj článek zaplatí vysokou cenu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Zprávu o údajné zásilce zbraní do Sýrie zveřejnil Cumhuriyet koncem minulého týdne. Její autor, šéfredaktor listu Can Dündar, vycházel z videonahrávky z ledna 2014, na které je v autech jedné z humanitárních organizací vidět náklad zbraní. Ty byly podle novináře určené radikálům v Sýrii.

Na videu jsou vidět četníci a policisté otevírající bedny na nákladním automobilu, kde jsou zbraně a munice.

Podle něj jim je poslala tajná služba MÍT, která tak chtěla podpořit syrskou opozici bojující proti Asadovu režimu. Mezi nimi jsou ale i radikálové z Fronty An-Nusra, napojené na teroristickou organizaci Al-Káida. Turecko přitom popíralo, že by na přelomu let 2013 a 2014 otevřeně podporovalo syrské vzbouřence.

Turecko odmítá, že by podporovalo povstalce 

Turecká vláda odmítá jakékoli zapojení rozvědky do dodávky zbraní pro syrské rebely a na případ uvalila informační embargo. Erdogan tvrdí, že auta vezla nespecifikovanou pomoc Turkmenům v Sýrii, a obvinil z vyvolání skandálu svého dlouholetého rivala Fethullaha Gülena. Odhalení podle něj souvisí s blížícími se parlamentními volbami, které se budou konat 7. června.

Turecko čelí obviněním Západu, že otevřeně podporuje vzbouřence v Sýrii s Levantské fronty, kteří bojují proti režimu Bašára Asada. Dělá to i přesto, že její součástí je i Fronta An-Nusra, na jejíž pozice útočí ze vzduchu jak syrská armáda, tak kolice vedená Spojenými státy. Turecko podmiňuje hlubší zapojení do konfliktu v Sýrii bojem proti Asadovi.

Düdnar v pondělí na Twitteru zveřejnění článku hájil: „Jsme novináři, ne státní zaměstnanci. Naší povinností není skrývat špinavá tajemství státu.“

Deník Cumhuriyet vyšel v úterý s titulní stranou, kde se k autorství reportáže přihlásili všichni členové redakce. Rozjeli také kampaň na sociálních sítích, a to pod heslem CanDündarYalnizDegildir (Can Dündar není sám).

Za novináře se postavila i turecká opozice nebo v New Yorku sídlící Výbor na ochranu novinářů (CPJ). „Vyzýváme Recepa Tayyipa Erdogana, aby přestal šikanovat novináře, a periodika, jako jsou Can Dündar a Cumhuriyet, jen proto, že se mu nelíbí, co píšou,“ uvedla zástupkyně CPJ Nina Ognianovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám