Hlavní obsah

Turecko zklamala schůzka ve Varně, EU podle něj nejedná fér

– Ankara/Varna

Turecký premiér Binali Yildirim si po pondělní schůzce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se špičkami EU ve Varně stěžoval, že unie nejedná s Tureckem spravedlivě. Řekl to v úterý tureckým poslancům, napsal list Hürriyet.

Foto: Petko Momchilov, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk (vlevo) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Na summitu jsme neviděli žádné znamení, že by přístup EU k nám stál na spravedlivých základech,“ řekl premiér poslancům z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Podle něj sice schůzka ve Varně „mohla mít dobré záměry, ale realita dobré záměry nepotvrdila“.

„Jsme nespokojeni, že turecký boj proti všem teroristickým organizacím je nahlížen jako překážka pro naše vztahy,“ pravil Yildirim. Turecko označuje za boj s terorismem svou operaci v Sýrii proti kurdské milici YPG, která přitom pomohla porazit Islámský stát.

Za boj proti terorismu označuje i operace proti údajným podporovatelům neúspěšného puče z léta 2015, jež označuje za členy „fetullahistické” teroristické organizace s odkazem na duchovního Fetullaha Güllena, jenž pobývá v USA a je kritikem Erdoganova režimu, nicméně podíl na organizování pokusu o puč odmítá.

Udržet výhled na plné členství v EU

Yildirim zopakoval, že Turecko by „mělo udržet výhled na plné členství v EU“.

„Budeme pokračovat v cestě k naplnění našeho cíle, kterým je plné členství v EU,” řekl premiér. Podle něj Turecko „splnilo všechny závazky, ale proces uvázl kvůli „politickým obstrukcím“ Bruselu.

Zájem o vstup dal ve Varně už před začátkem jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem předsedou a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem najevo turecký prezident. „Budeme pokračovat v cestě k naplnění našeho cíle, kterým je plné členství v EU,” řekl Erdogan před schůzkou. Ta velký průlom nepřinesla.

Foto: Petko Momchilov, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Složité vztahy EU s Tureckem 

„Schůzka ukázala, že naše vztahy procházejí složitým obdobím, ale v oblastech, v nichž spolupracujeme, spolupracujeme dobře,” řekl po jednání Tusk, který uvedl, že Erdoganovi tlumočil obavy evropských lídrů kvůli turecké operaci proti kurdské milici v severní Sýrii a kvůli zásahům tureckých lodí proti průzkumu ložisek jižně od pobřeží Kypru.

Podle předsedy EK Junckera musí Turecko zlepšit vztahy s Řeckem a Kyprem a přehodnotit svůj postoj k novinářům, kteří jsou v Turecku zatýkáni. EU dlouhodobě viní Ankaru z potlačování svobody slova, což je i jeden z hlavních důvodů, proč stagnují rozhovory EU s Tureckem zahájené v říjnu 2005. Juncker ale prohlásil, že je proti přerušení rozhovorů s Ankarou.

Reklama

Výběr článků

Načítám