Hlavní obsah

Turecko zasáhla další syrská střela, země odpověděla

Ankara
Aktualizováno

Na území Turecka dopadla v sobotu další střela vypálená ze Sýrie. Turečtí vojáci rozmístění u hranice palbu opětovali. V incidentu nebyl podle dostupných zpráv nikdo zraněn. Ankara nepovažuje střelbu za útok, ale za špatně mířený zásah syrských bojovníků na druhé straně hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Turečtí vojáci na hranici se SýriíVideo: Reuters

 
Článek

Střela spadla poblíž turecké vesnice Güveççi v provincii Hatay na jihozápadě země. Podle agentury AP pocházela z bojové vřavy na druhé straně hranice, kde se střetli povstalci s vojskem syrského prezidenta Bašára Asada.

Turecké regionální správa uvedla, že nepovažuje syrskou střelu za útok na své území. Střela syrského prezidentského vojska byla mířená na pozice rebelů na syrské straně hranice. Do Turecka dopadla omylem.

Foto: ČTK/AP

Turecká armáda stahuje jednotky k syrským hranicícm.

V provincii Hatay turecká armáda opětovala palbu i včera. Turecká armáda odpovídá na syrskou střelbu již od středy. Tehdy přiletěla první střela do města Akçakale a zabila ženu a čtyři děti. Turecký parlament povolil ve středu vládě vyslat armádu na syrské území, pokud to uzná za vhodné. Ankara se ale zároveň nechala slyšet, že nejde o vyhlášení války.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan včera prohlásil, že jeho země o válku nemá zájem. Není však prý od ní daleko. Podle agentury AP řekl také, že Sýrie zkouší tureckou trpělivost a neměla by brát turecká varování na lehkou váhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám