Hlavní obsah

Turecko míní předat případ vraždy novináře Chášukdžího Saúdům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecký státní zástupce navrhl ve čtvrtek zastavit proces vedený kvůli vraždě saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášukdžího a předat případ do Saúdské Arábie. Soudní řízení kvůli vraždě na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu v roce 2018 se koná bez účasti obžalovaných. Soud odročil jednání a uvedl, že vyčká na vyjádření ministerstva spravedlnosti, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný novinář Džamál Chašukdží

Článek

Z vraždy novináře Chášukdžího je v Turecku obžalováno 26 občanů Saúdské Arábie. Pro některé z nich turecká prokuratura žádá doživotní trest.

Mezi obžalovanými jsou bývalí pracovníci istanbulského konzulátu a také dva spolupracovníci saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Ti podle turecké prokuratury dali k činu pokyny. Dalších 18 obžalovaných podle státního zastupitelství do Turecka přijelo, aby vraždu vykonali.

Za vraždu Chášukdžího bylo v Saúdské Arábii odsouzeno k smrti pět lidí, další tři dostali tresty odnětí svobody. Následovně ale byly tresty smrti zmírněny na 20 let vězení a ostatní tresty byly sníženy, přičemž vězni mají nadstandardní podmínky.

Doživotně odsouzení vrahové Chášukdžího žijí v luxusních vilách v Rijádu

Blízký a Střední východ

Soud se v Saúdské Arábii konal za zavřenými dveřmi a podle kritiků neodpovídal mezinárodním standardům.

Turecko se v posledních měsících snaží zlepšit vztahy s Rijádem. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Minulý týden se v Pákistánu setkali turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu a šéf diplomacie Saúdské Arábie Fajsal bin Farhán Saúd. Shodli se na dalším posilování vazeb mezi Ankarou a Rijádem. Vztahy mezi oběma zeměmi narušila mimo jiné právě vražda opozičního novináře.

Likvidace Chášukdžího, který si přišel na konzulát vyřídit osobní doklady, obrátila pozornost světa na korunního prince Muhammada bin Salmána. Mnohé státy jsou toho názoru, že právě on dal k zabití nepohodlného kritika pokyn. Princ to ale odmítá.

Zpravodajci USA: Vraždu Chášukdžího schválil saudský korunní princ

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám