Hlavní obsah

Doživotně odsouzení vrahové Chášukdžího žijí v luxusních vilách v Rijádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně tři z mužů odsouzených v Saúdské Arábii za podíl na vraždě novináře Džamála Chášukdžího žijí a pracují v luxusních rezidencích ve vládním bezpečnostním areálu v Rijádu. S odvoláním na zdroj blízký saúdskoarabské tajné službě o tom ve čtvrtek informoval britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný Džamál Chášukdží na snímku z roku 2016

Článek

Dotyční podle něj žijí ve vilách a budovách spravovaných saúdskoarabskou bezpečnostní agenturou a nemusí být ve věznici. Podle zdroje této informace mohou odsouzené často navštěvovat rodiny. Tři muži mají právo využívat tělocvičnu a pracovní prostory.

Novinář Chášukdží, který žil od roku 2017 v USA, byl brutálně zavražděn v roce 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Tělo se nikdy nenašlo. Saúdská Arábie původně smrt novináře popírala, pak ji přiznala a nakonec postavila několik lidí před soud. Proces byl ale všeobecně kritizovaný, obvinění nebyli jmenováni až na Saláha Tubajkího. Někteří ze skupiny dostali tresty smrti změněné později na doživotí.

Zpravodajci USA: Vraždu Chášukdžího schválil saudský korunní princ

Zahraniční

Hlavní úloha byla ale připsána korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi, který k vraždě dal podle mnohých příkaz. Podezřelý byl i jeho poradce Saúd Kahtání, který byl všech obvinění zproštěn a po třech letech strávených v ústraní se znovu objevil na královském dvoře. Západní rozvědky se domnívají, že právě Kahtání nechal vraždu na princův příkaz vykonat.

Tubajkí je forenzní odborník a podle některých informací tělo rozřezal na konzulátu. Patří k trojici viděné v luxusních rijádských rezidencích. Dále je v ní Mustafá Madaní, který sehrál roli Chášukdžího dvojníka, aby vznikl dojem, že novinář z konzulátu po vyřízení svých záležitostí odešel. Třetím mužem viděným v rezidencích byl Mansúr Abáhusajn obviněný z toho, že operaci řídil.

The Guardian se opírá o výpovědi dvou svědků, kteří rezidence několikrát navštívili. Podle nich jsou všichni tři muži v klidu a věnují se běžným denním záležitostem. Do objektů často vcházejí návštěvy, dodavatelé jídla, zahradníci, údržbáři a příbuzní. Abáhusajn a Madaní jsou agenti státní bezpečnosti a do tělocvičny používané v objektu chodí podle svědků jejich šéf Abdal Azíz bin Muhammad Huvajriní. Svědci kvůli obavám z odvety korunního prince svá jména nechtějí zveřejnit.

Soud v roce 2019 tři ze skupiny obviněných osvobodil, pěti vyměřil tresty smrti a dalším pěti tresty vězení. Následujícího roku byly tresty smrti změněny na doživotí, když se Chášukdžího děti dohodly s korunním princem.

Za smrt novináře Chášukdžího padlo pět trestů smrti

Svět

The Guardian připomíná nedávný případ zatčení muže ve Francii. Francouzská policie původně oznámila, že jde o člena podpůrného komanda z Istanbulu. Identifikovala ho jako Chálida Utajbího, zadržený byl 7. prosince na základě tureckého zatykače. Později Francie sdělila, že šlo o mylnou identifikaci dotyčného. Turecko ale podle The Guardianu věří, že byl zatčen pravý muž, Francie se ho prý ale rozhodla pustit na svobodu z politických důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám