Hlavní obsah

Turecko kvůli přílivu kurdských uprchlíků uzavřelo část hranice

Turecko začalo kvůli masovému přílivu kurdských uprchlíků s uzavíráním některých hraničních přechodů na pomezí se sousední Sýrií. V pondělí o tom informoval server BBC. Do Turecka se za poslední dva dny uchýlilo více než 130 tisíc Kurdů, kteří prchají před jednotkami radikálů z organizace Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko čelí náporu kurdských uprchlíků ze SýrieVideo: Reuters

 
Článek

Většina uprchlíků pochází z okolí příhraničního města Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) a v Turecku hledají bezpečné útočiště. Ankara v pátek nechala otevřít asi 30kilometrový úsek hranice, kudy syrští Kurdové prchají. Nyní  jsou ale otevřené jen dva z devíti hraničních přechodů, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Agentura AFP s odvoláním na turecký úřad pro mimořádné situace (AFAD) dokonce uvedla, že utečenci nyní mají šanci dostat se na turecké území jen skrze jediný hraniční přechod v Mursitpinaru.

Foto: Stringer/turkey, Reuters

Do Turecka uteklo ze Sýrie za poslední dny přes 130 tisíc Kurdů.

"Abychom mohli kontrolovat doklady příchozích, poskytnout nezbytnou první pomoc a v případě nutnosti i očkování, je pro syrské uprchlíky otevřen jen jeden hraniční přechod," sdělil úřad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám