Hlavní obsah

Turecko dál chřestí zbraněmi, odpálilo protilodní střelu s ostrou hlavicí

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko pokračuje v ukazování svalů. V pátek tamní ministerstvo obrany informovalo o testu vlastní protilodní střely Atmaca, která byla vypálena z korvety TCG Kinaliada - první turecké lodi, která byla těmito střelami vyzbrojena. Ministerstvo zveřejnilo i záběry z ostré střelby v Černém moři, uvedl provládní list Daily Sabah.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko otestovalo svou první námořní střelu AtmacaVideo: Reuters

 
Článek

„Naše první doma vyráběná protilodní střela Atmaca úspěšně zničila cíl, na který byla vypálena z naší lodi TCG Kinaliada,“ uvedl ředitel tureckého konsorcia obranného průmyslu SSB Ismail Demir.

„Naši nepřátelé se budou bát naší doma vyráběné Atmaky,” uvedl velitel námořních sil admirál Adnan Özbal, která odpálení střely sledoval.

Atmaca je první Turky vyvinutá a vyráběná protilodní střela. Lze ji odpalovat nejen ze země, ale i z lodí. Na korvetu Kinaliada byla namontována předloni. Loni v září Demir uvedl, že se blíží začátek sériové výroby.

EU rozšíří sankce na Turecko za průzkum ložisek plynu v kyperských a řeckých vodách

Blízký a Střední východ

Atmaca by měla ve výzbroji tureckého námořnictva nahradit americké střely Harpoon. Oproti nim má nová střela s plochou dráhou letu delší dolet - až 200 km, zatímco AGM-84 Harpoon doletí jen na vzdálenost 130 km. Střela nese čtvrttunovou hlavici a její dráhu lze měnit i po odpálení. Pohání ji turecký motor KTJ-3200.

Atmaca by se měla používat také na nových lodích - fregatách TCG Istanbul. Jde o největší válečné lodě vyráběné v Turecku, první byla spuštěna na vodu 23. ledna 2021.

Politika výhrůžek

Zveřejněné informace jsou pokračováním turecké politiky výhrůžek. Ty pokračují, zatímco se země účastní jednání s Řeckem ohledně sporné námořní hranice ve Středozemním moři.

Turecko si klade nároky na velkou část mořského dna ve východní části Středozemního moře, kde se nacházejí zásoby zemního plynu. Tvrdí, že na ně má nárok, protože má nejdelší pobřeží. Zcela při tom však opomíjí ekonomické zóny okolo řecký ostrovů a Kypru, což vedlo loni k eskalaci napětí. Itálie a Francie se přidaly k řeckým manévrům, aby odstrašily Turky, kteří ve sporných oblastech pokračují v průzkumu dna. Všechny tyto země jsou přitom členy NATO.

K řeckým manévrům ve Středomoří se připojují Francie, Itálie a Kypr

Evropa

Řecko modernizuje armádu

Ostrý test Atmaky je jasnou ukázkou nepřímé hrozby Řecku. To podle serveru Forbes potřebuje modernizovat své námořnictvo.

Poté, co podepsalo dohodu o nákupu 18 bojových letadel čtyřapůlté generace Dassault Rafale za 2,8 miliardy dolarů (56 miliard korun) a chce nakoupit i 18 až 24 amerických letadel páté generace F-35 Lightning II a modernizuje svou flotilu letadel F-16 a Mirage 2000, chce nakoupit čtyři nové fregaty, protože turecké loďstvo je mnohem silnější.

Turecko si kromě nových fregat řady TGC Istanbul vyzbrojené raketami Atmaca a 64 novými protiletadlovými raketami pořídlo také několik německých ponorek, z nichž část vyrábí v licenci.

Vlajkovou lodí se pak má stát výsadková loď TGC Anadolu, vycházející ze španělské lodě Juna Carlos I. Turecké námořnictvo má i osm amerických fregat Oliver Hazard Perry a čtyři vlastní fregaty Barbaros.

Turecko odmítlo egyptský plán příměří v Libyi. Chce vojenskou porážku Haftara

Svět

Turecký zbrojní průmysl prodělal v posledních letech prudký rozvoj, což se ukázalo v řadě konfliktů. Na severu Sýrie, odkud Turecko vyhnalo kurdské milice, nyní Turci kontrolují území, které jim nepatří.

V Libyi zase dodávky tureckých obrněných transportérů Kirpi a bezpilotní útočná letadla Bayraktar pomohly mezinárodně uznávané vládě zastavit postup Libyjské národní armády polního maršála Chalífy Haftara.

Dohoda o příměří je pro Arménii krutá, konflikt ukázal na růst tureckého vlivu

Evropa

Turecké drony také výrazně přispěly k vítězství Ázerbájdžánu nad Arménií ve válce o oblast Náhorního Karabachu.

Reklama

Výběr článků

Načítám