Hlavní obsah

Turecká armáda posílá tanky k irácké hranici. Nebudeme se zdráhat, varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecká armáda posílá tanky a další obrněná vozidla k irácké hranici. Konkrétně se těžká technika přesouvá k městu Silopi. Úkolem vojenských posil bude podle tureckého ministra obrany Fikriho Isika boj s teroristy a výpady proti Kurdům za iráckou hranici. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Turecký tank v Sýrii

Článek

„Nedovolíme, aby se ohrožení Turecka zvýšilo,“ řekl Isik v rozhovoru pro tureckou televizi A Haber s tím, že Turecko nemá povinnost čekat za svou hranicí.

Pokud se Kurdové z extremistické Kurdské strany pracujících (PKK) přiblíží a usadí se v irácké provincii Sindžár na severozápadě země, bude podle ministra armáda jednat. Sindžár se nachází přibližně sto kilometrů od města Silopi.

Turecká provincie Şirnak, do které armádní konvoj zamířil, je momentálně jedním z ohnisek konfliktu mezi tureckými silami a kurdskými bojovníky, připomněla ČTK. Na konci září zahynulo v oblasti šest tureckých vojáků po přestřelce zřejmě s příslušníky PKK, která má základny i na irácké straně hranic.

Oznámení tureckého ministra obrany přichází poté, co prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu předeslal, že se armáda chystá přeskupit síly v Silopi. A přesuny kolon těžké armádní techniky k turecko-irácké hranici už byly zaznamenány, konstatovala agentura Reuters.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Irácká armáda zatím pokračuje v osvobozování Mosulu a šíitské milice postupují dál do západnějšího města Tal Afar. Erdogan už varoval šíitské bojovníky, aby se nedopouštěli na turkmenské menšině, která ve městě žije a má historické vazby na Turecko, násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám