Hlavní obsah

Turci kvůli kamiónům se zbraněmi pro Sýrii zatýkali generály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie zadržela dva generály a plukovníka ve výslužbě, kteří se měli loni podílet na vyzrazení toho, že Ankara posílá do občanskou válkou zmítané Sýrie kamióny plné zbraní. Podle listu Cumhuriyet byly určeny pro džihádisty z Fronty an-Nusra a Islámského státu. Ankara to odmítá a viní vojáky i novináře zmíněného listu ze špionáže a vlastizrady.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turečtí policisté, ilustrační foto

Článek

„Získávali důvěrné informace za účelem politické a vojenské špionáže. Ohrožovali tureckou národní bezpečnost, protože se dopustili podpory ozbrojené teroristické organizace,” cituje turecký zpravodajský server Today Zaman z oficiálního odůvodnění.

To, že by byly zbraně určeny pro džihádisty, Ankara odmítá. Vládní strana AKP tvrdí, že šlo o vyzbrojení umírněné opozice, konkrétně Svobodné syrské armády.

Podle tureckého zpravodajského serveru Today Zaman byli zatčeni dva bývalí oblastní velitelé z Ankary – Ibrahím Aydin a Hamza Celepogl, jakožto i bývalý šéf kriminální laboratoře Burhanettin Cihangiroğlu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Poslední jmenovaný je v cele od minulé soboty, příkaz k zadržení dalších dvou někdejších vojenských velitelů vydal soud v pondělí.

Souvislost se zatčením novinářů

Případ zřejmě souvisí s pátečním zadržením novinářů, kteří o tureckých dodávkách zbraní do Sýrie informovali v rozsáhlé reportáži. V policejní cele v pátek skončil šéfredaktor listu Cumhuriyet Can Dünmdar a ředitel deníku Erdem Gül. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská nákladní loď proplula Dardanelami za přítomnosti hlídkující turecké ponorkyVideo: AP

„Jsme obviněni ze špionáže. Prezident řekl, že jsme zrádci. My ale nejsme ani zrádci, ani špioni, ani hrdinové, jsme novináři. Co jsme udělali, je, že jsme pracovali jako novináři,” uvedl Dündar při výslechu.

Zbraně pro an-Nusru i Islámský stát

List upozornil na to, že konvoje, v nichž měla být humanitární pomoc, obsahovaly zbraně a vyslala je MÍT. Adresátem zbraní měly být extremistické skupiny v Sýrii včetně Islámského státu a Fronty an-Nusra, která je napojena na Al-Káidu.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Vláda napřed tvrdila, že automobily převážely humanitární pomoc pro Turkmeny v Sýrii, ale pak představitel strany AKP Yasin Aktay přiznal, že převážely zbraně, Tvrdil ale, že byly určeny pro Svobodnou syrskou armádu.

Anonymní tip

Policie náklaďáky se zbraněmi zadržela loni v lednu v provinciích Adana a Hatay na základě anonymním tipů. To, že jde o kolony tajné služby, vyšlo najevo později.

Turecký prezident chce, aby novinář listu Cumhuriyet, který zprávu otiskl jako první, dostal doživotí za prozrazení tajných informací. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že je nepodstatné, co vozidla vezla. Zveřejnění reportáže bylo podle něj zradou.

Obvinění byli i prokurátoři, kteří rozkaz k zastavení a prohledání kamiónů vydali.

Reklama

Výběr článků

Načítám