Hlavní obsah

Naše tajná služba podporovala IS, tvrdí turecký tisk

Ankara
Aktualizováno

Turecký list Zaman v souvislosti s rostoucími obviněními Ruska, že Turecko umožňuje přes své území přepravovat ropu vytěženou Islámským státem (IS), upozornil, že Turecko dlouho nechávalo otevřené hranice se Sýrií pro bojovníky IS. V rozsáhlém analytickém materiálu vydaném tento týden upozorňuje i na těsné vazby mezi IS a tureckou tajnou službou MÍT.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí vojáci pozorují přes hranici syrské město Kobani, jiné části hranice ale nikdo nestřežil

Článek

List připomíná, že až do letoška Turecko nepodniklo žádná opatření, která by bránila příslušníkům Islámského státu a dalším radikálům přecházet syrsko-tureckou hranici. Vládnoucí strana AKP tureckého prezidenta Recepa Tayipa Erdogana čelila obviněním, že tak činí v naději, že radikálové svrhnou režim Bašára Asada.

Jeden z příslušníků IS, který dlouho pracoval v rozvědné buňce Islámského státu v Al Bábu v provincii Halab na severu Sýrie, řekl novinám Cumhuriyet, že Turecko dříve nechávalo členy IS přecházet volně přes hranice: „Politika otevřených dveří pro IS, jak ji nazývali Turci, byla uplatňována dlouhou dobu.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká armáda zadržela v Guvecci 30 lidí, kteří se snažili ilegálně přejít hranice ze SýrieVideo: Reuters

Podle něj IS dokonce spolupracoval s tureckou zpravodajskou službou, když se snažil dobýt pohraniční město Kobane na podzim loňského roku. Nakonec tomu ale zabránily koaliční nálety a úsilí syrských kurdských milicí YPG.

„Mohu říci, že turecká zpravodajská služba poskytovala dlouhodobě veškerou logistikou podporu (IS),“ řekl muž, který se představil jako Saíd.

Dodal, že IS i Fronta an-Nusra ještě krátce před útoky v Paříži verbovaly lidi ve dvou mešitách v turecké provincii Kilis sousedící se syrskou provincií Halab.

Dodávky zbraní

List Zaman také připomíná případ z ledna 2014, tedy z doby, kdy Islámský stát v Iráku (dnešní IS) ovládl z větší části irácká města Ramádí a Fallúdža, ale teprve chystal ovládnutí severu Iráku. Turečtí četníci tehdy zastavili v provinciích Adana a Hatay nákladní vozy mířící do Sýrie poté, co prokuratura dostala tipy, že převážejí zbraně. Ukázalo se, že vozy byly skutečně naložené zbraněmi, ale vyslala je tajná služba MÍT. Příjemci zbraní měly být extremistické skupiny v Sýrii včetně Islámského státu a Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu.

Vláda napřed tvrdila, že automobily převážely humanitární pomoc pro Turkmeny v Sýrii, ale pak představitel strany AKP Yasin Aktay přiznal, že převážely zbraně, Tvrdil ale, že byly určeny pro Svobodnou syrskou armádu.

Novináře zadrželi

Turecký prezident chce, aby novinář listu Cumhuriyet, který zprávu otiskl jako první, dostal doživotí za prozrazení tajných informací. Erdogan řekl, že je nepodstatné, co vozidla vezla. Zveřejnění reportáže bylo podle něj zradou. [celá zpráva]

Šéfredaktor listu Can Dünmdar a ředitel listu Erdem Gül byli ve čtvrtek zadrženi, napsal v pátek list Hürrieyt. „Jsme obviněni ze špionáže. Prezident řekl, že jsme zrádci. My ale nejsme ani zrádci, ani špioni, ani hrdinové, jsme novináři. Co jsme udělali, je,  že jsme pracovali jako novináři,” řekl Dündar při výslechu.

Sporná výměna rukojmí

Zaman také upozorňuje, že o hrozbě pádu Mosulu při bleskové ofenzívě v červnu 2014 Turecko vědělo předem, takže nemuselo být zajato 49 Turků na konzulátu. Guvernér Mosulu i představitelé kurdské místní vlády varovali tureckého generálního konzula v Mosulu i Turecko před hrozbou pádu města.

Turecko pak složitě vyjednávalo o propuštění zadržených, což se na podzim povedlo výměnou za 180 radikálů. „Někteří z útočníků v Paříži jsou ze skupiny dvou set radikálů IS vyměněných za 49 tureckých rukojmí,“ napsal po atentátech v Paříži komentátor listu Zaman Emre Uslu, který dříve pracoval jako policista. Jiný deník Taraf upřesnil, že za 49 Turků zadržených na konzulátu bylo vyměněno 180 radikálů. Mezi vyměněnými byli i občané Británie a dalších zemí EU. [celá zpráva]

Turecká zpravodajská služba si ovšem dlouhodobě stěžovala, že nemá dost informací ze západu o podezřelých osobách, které přijíždějí do Turecka a pokračují do Sýrie.

Turecká média odhadují, že tisíce Turků se přidaly k IS a buňky IS působí ve velkých tureckých městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám