Hlavní obsah

Trumpův výpad proti muslimům zkritizoval i Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prohlášení Donalda Trumpa o uzavření Spojených států pro muslimy ve středu zkritizoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Své vyjádření zveřejnil jen několik hodin poté, co republikánský kandidát na prezidenta oznámil, že na konci měsíce navštíví Izrael.

Foto: Uriel Sinai, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Izraelský stát respektuje všechna náboženství a striktně zaručuje práva všem svým občanům,” řekl Benjamin Netanjahu. „Ve stejnou chvíli ale Izrael bojuje proti militantnímu islámu, jehož terčem se stávají muslimové, křesťané a židé a který ohrožuje celý svět,” dodal.

Schůzka s Trumpem se má odehrát 28. prosince a byla prý naplánována již před dvěma týdny. Jak izraelský premiér doplnil, schází se se všemi prezidentskými kandidáty, kteří zemi navštíví, a to, že potká i Trumpa, neznamená, že s ním souhlasí.

Do Jordánska nepojede

Agentura AP napsala, že součástí cesty do Izraele by měla být také návštěva Jordánska. Lídr republikánských předvolebních průzkumů ale na svém twitterovém účtu napsal, že „přes svou velkou úctu” k jordánskému králi Abdalláhovi Jordánsko v té době nenavštíví. Zprávu agentury AP přitom označil za lživou.

Jordánsko patří k největším spojencům USA v oblasti Perského zálivu. Země se stala domovem více než 600 000 Syřanů, kteří utekli před konfliktem ve své vlasti. Jordánská armáda se také účastní náletů na pozice samozvaného hnutí Islámský stát.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Trump sklidil vlnu kritiky, když v pondělí vyzval k uzavření USA pro muslimy. Bílý dům v úterý prohlásil, že Trump se svými výroky diskvalifikoval z boje o prezidentský úřad. Pentagon upozornil, že rétorika namířená proti muslimům podrývá americkou národní bezpečnost.

Ve Velké Británii už čtvrt miliónu lidí podepsalo petici za to, aby byl Trumpovi zakázán vstup do země. [celá zpráva]

Republikánští voliči touží po silné ruce

Úspěch Trumpovy kampaně podle mnohých stále více ukazuje, že republikánští voliči touží nejen po silné ruce, ale i po nepolitické osobnosti v čele státu. Podle nejnovějšího průzkumu pro televizní stanice CNN a WMUR stoupla Trumpova podpora mezi voliči ve státu New Hampshire na 32 procent, což je o šest procentních bodů více, než kolik ukázal průzkum v září. Druhý Marco Rubio na Trumpa ztrácí 18 procentních bodů. Ve státě New Hampshire a v Iowě série primárek v únoru začne. Prezidenta budou Američané volit za necelý rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám