Hlavní obsah

Trump žehlil vztahy s Izraelem a brojil proti Teheránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Americký prezident Donald Trump v rámci své první zahraniční cesty přiletěl v pondělí do Izraele. Tam navštíví nejen významná místa, jako je Zeď nářků a Chrám božího hrobu, ale hlavně se pokusí oživit zamrzlé izraelsko-palestinské rozhovory o míru. Už úvodní kratičké projevy na letišti ukázaly, že obě strany chtějí zlepšit vztahy, které byly za Baracka Obamy špatné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump přiletěl z Tel Avivu do Jeruzaléma prezidentským vrtulníkem Marine OneVideo: Reuters

 
Článek

„Přijel jsem, abych potvrdil nerozdělitelné pouto mezi Spojenými státy a Izraelem,“ řekl na Ben Gurionově letišti v Tel Avivu Trump, který pozdravil nejen anglicky, ale také řekl šalom.

Zmínil, že přiletěl ze Saúdské Arábie. „Dosáhli jsme historických dohod a zavázali jsme se spolupracovat proti terorismu. Porazíme terorismus a stvoříme budoucnost, v níž budou státy v regionu žít v harmonii a míru.“

Izraelský prezident Reuven Rivlin také ocenil návštěvu Trumpa: „Věřím, že nedělitelné pouto mezi našimi zeměmi otevře nové možnosti. Jsme opravdu šťastni, že vidíme Ameriku zpátky v regionu.“

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) vítá na Ben Gurionově letišti prezidenta USA Donalda Trumpa. V pozadí je izraelský prezident Reuven Rivlin.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil naději, že Trumpova cesta bude historickým milníkem směrem k izraelsko-arabskému usmíření a míru. Řekl, že Izrael sdílí odhodlání amerického prezidenta nastolit mír. „Izraelská ruka je napřažená k míru směrem ke všem našim sousedům, včetně Palestinců,” dodal izraelský ministerský předseda. Komentoval i cestu Trumpa z Rijádu: „Doufám, že jednou bude moci letět izraelský prezident z Tel Avivu do Rijádu.“

Trump varoval před Íránem

Při společné tiskové konferenci s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem Trump varoval před Íránem: „Izrael a USA čelí společným hrozbám od Islámského státu, ale i dalším hrozbám z Íránu. Spojené státy a Izrael mohou společně prohlásit, že Írán nikdy nesmí vlastnit jadernou zbraň. Mnoho vašich sousedů čelí hrozbě ze strany Íránu.“

Na hrozby a jejich řešení upozorňoval i Rivlin: „Říkal jste, že nejdůležitější misí je porážka IS, Izrael udělá všechno, aby vám pomohl. Izrael si váží akcí, které provádíte v Sýrii. V Sýrii jsou hranice, které se nikdy nemohou překročit a za překročení se musí zaplatil. Musíme zakročit také v oblastech mimo naše hranice.“

USA by měly přestat prodávat zbraně nebezpečným teroristům
Bahrám Ghasemí, mluvčího íránského ministerstva zahraničí

Zmínil i potřebu dohody s Palestinci a dalšími arabskými zeměmi: „Nikdy jsme nevzdali náš sen žít zde v míru. Dosáhli jsme mírové dohody s našimi sousedy v Jordánsku a v Egyptě, ale zatím jsme nesplnili misi žít v míru s Palestinci a zbytkem arabského světa.

Teherán zkritizoval americkou iránofobii

„USA posilují teroristy v této oblasti svou nepřátelskou politikou,” citovala íránská státní televize mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího v reakci na uzavření zbrojních kontraktů, za které postupně zaplatí Rijád USA 440 miliard dolarů.

„USA by měly přestat prodávat zbraně nebezpečným teroristům,” dodal činitel podle agentury Reuters. Podle něj USA šíří iránofobii.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf reagoval kriticky již v neděli. V příspěvku, který zveřejnil na svém Twitteru, dal najevo, že Washingtonu jde jen o to pumpovat ze Saúdské Arábie peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám