Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci začali v Idlibu stahovat těžké zbraně

Damašek/Ankara

Syrští povstalci stahují těžké zbraně z frontové linie v provincii Idlib. Podle pondělní zprávy turecké agentury Anadolu už bylo stahování dokončeno, ale AFP v neděli uvedla, že potrvá několik dní. Není ale jasné, zda zbraně stahují všechny vzbouřenecké skupiny v Idlibu. Stahování začalo v sobotu a počítá s ním turecko-ruská dohoda o Idlibu. Tu ale považuje syrský prezident Bašár Asad za „dočasné opatření“.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Obrněná technika syrských vzbouřenců se musí stáhnout. (archivní záběr)

Článek

„Začali jsme stahování našich těžkých zbraní z demilitarizované zóny do týlu,“ řekl mluvčí Národní fronty osvobození Nadži Mustafa AFP s tím, že se stahují raketomety, tanky a minomety. „Operace potrvá několik dní,“ dodal.

Rusko a Turecko chtějí vytvořit demilitarizované pásmo, které oddělí povstalecké území od oblastí kontrolovaných vládou. Idlib je poslední ze syrských provincií, kterou syrská vláda nemá pod kontrolou. Protože z ní radikálové ostřelovali silnici spojující Damašek s Aleppem, režim plánoval dobýt provincii vojensky, což by zřejmě vedlo k humanitární katastrofě.

V neděli syrský prezident podle Hlasu Ameriky řekl na zasedání vládní strany Baas, že cílem zářijové dohody je „odvrátit krveprolití“. Dodal však, že do budoucna nevylučuje vojenský útok, protože cílem Sýrie je obnovit moc vlády na celém jejím území.

Podle rusko-turecké dohody se mají z budoucího 15 až 20 km širokého nárazníkového pásma stáhnout těžké zbraně do 10. října a do 15. října musejí odejít i radikálové ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, kteří ovládají 60 procent území provincie.

Informace o zahájení stahování se objevila už 1. října, ale radikální skupina působící v Idlibu Fajlak aš-Šám tuto informaci později popřela. Zda se dohodě podrobila i největší z radikálních skupin na Al-Káidu napojená Haját Tahrír aš-Šám, není jasné.

Komplikace při dodávkách humanitární pomoci

Kvůli tomu, že bojovníci Haját Tahrír aš-Šám vybírali výpalné od kamiónů převážejících humanitární pomoc, Spojené státy i Velká Británie omezily její dodávky a vyzvaly humanitární organizace, aby nepoužívaly přímý přechod z Turecka do Idlibu, který je pod kontrolou této skupiny. [celá zpráva]

Dodávky humanitární pomoci se komplikují na území pod kontrolou provládních sil. Organizace se musejí registrovat a pro dodávky potřebují souhlas vlády. Bez registrace už není možné pomoc poskytovat.

„Pomoc od mezinárodních agentur, která přicházela na jih, je zcela zastavena. Nedostává se mouky a léků,” řekl Muhammad Zuajbí z provincie Dará.

Ukončení pomoci území, jež letos ovládla syrská vláda, potvrdily organizace International Rescue Committee (IRC), Mercy Corps i Save the Children. IRC nemá povolení působit ve vládních sektorech, sdělila Lorraine Bramwellová, která zajišťovala její aktivity v Sýrii. Organizace dodávala pomoc pro 300 000 lidí. Na tato území dodává pomoc syrský Červený půlměsíc, ale občané tvrdí, že dostat se k této pomoci je složitější a nedosahuje té šíře služeb, jaké předtím zajišťovaly mezinárodní humanitární organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám