Hlavní obsah

Syrským rebelům pomáhá německá špionáž, konflikt se přelil i do Libanonu

Berlín/Bejrút

Německo pomáhá syrským rebelům s poskytováním informací, které pro ně shromažďuje loď německého vojenského námořnictva operující při pobřeží Sýrie. Napsal to list Bild am Sonntag.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Povstalci v Sýrii

Článek

Podle něho má plavidlo na palubě špionážní zařízení německé rozvědky BND, které umožňuje sledovat pohyby vládních jednotek až do hloubky 600 kilometrů do vnitrozemí. Informace o vojenských operacích sil syrského prezidenta Bašára Asada, odevzdává americkým a britským tajným službám a ty je poskytují Svobodné syrské armádě.

Podle webu SpiegelOnline disponuje námořnictvo třemi takovými plavidly s názvy Oste, Oker a Alster. Každé z nich má na palubě 40 specialistů komanda s označením Strategická špionáž.

Mluvčí německého ministerstva obrany řekl, že vojenská loď Oker vybavená telekomunikační a špionážní technologií, která zpravidla hlídkuje v mezinárodních vodách východního Středomoří, kotví v přístavu na Sardinii.

Už letos v lednu napsal týdeník Der Spiegel, že bojová plavidla syrského námořnictva ohrožovala Alster operující u syrských břehů.

Opozice je proti

Opozice nasazení německé výzvědné služby kritizovala. „BND má sbírat informace pro spolkovou vládu a ne se nepokrytě vměšovat do občanské války,“ řekl Hans-Christian Ströbele (Zelení). Bild dodal, že agenti BND působí na základně NATO v tureckém městě Adana, kde odposlouchávají telefonické rozhovory a radiovou komunikaci ze Sýrie.

Středisko v tureckém městě Adana, asi sto kilometrů od Sýrie, vzniklo na žádost Saúdské Arábie. Turkům se nápad líbil, protože jim umožnil dohled nad operacemi. V Adaně funguje velká tureckoamerická letecká základna, které USA v minulosti mnohokrát využily k nejrůznějším průzkumným a logistickým akcím, včetně příprav invaze do Iráku v roce 2003.

Boje se přelily do Libanonu

V Sýrii se bojuje téměř rok a půl a konflikt mezi sunnitskou opozicí a prezidentem Bašárem Asadem, který je alavita, se přelil i do sousedního Libanonu. V noci na středu pokračovaly ve městě Tripolis na severu země boje mezi místními sunnitskými muslimy a alavity. Střety si vyžádaly 10 mrtvých a více než 70 zraněných, uvedla agentura Reuters.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí, který je sunnita, vyzval obě znesvářené strany ke klidu. Jejich bitvu nazval „absurdní“. Obyvatele druhého největšího libanonského města Tripolisu vyzval, aby se „nenechali proměnit v munici do války někoho jiného“.

Reklama

Výběr článků

Načítám