Hlavní obsah

Sýrii zachvátilo brutální sektářské násilí, země se rozpadá

Konflikt v Sýrii nabývá na brutalitě a země se v důsledku sektářského násilí rozpadá. Napsal to v pátek list New York Times (NYT). V předchozí den zveřejnila agentura Reuters video z hromadné popravy vládních vojáků velitelem fronty An-Nusra, která je napojena na radikální al-Kajdá. O tři dny dříve se objevil na internetu záznam, na němž se velitel povstalců v městě Homsu demonstrativně zakusuje do srdce vyříznutého z hrudi zabitého vojáka.

Foto: Reuters

Záznam z popravy syrských vojáků velitelem z fronty An-Nusra.

Článek

„Na většině syrského severu vlaje černá vlajka džihádu. Ve středu země bojují provládní milice a bojovníci Hizballáhu proti těm, kdo ohrožují jejich komunity. Na severovýchodě si Kurdové prakticky vybudovali autonomní zónu. Sýrie se víc než po dvou letech konfliktu rozpadá. Válka se šíří dál a nabývá na brutalitě a její největší obětí se zdá být integrita syrského státu,“ napsaly NYT.

V Sýrii se bojuje od března 2011. Když prezident Bašár Asad, opírající svoji moc hlavně o alávity (odnož šíitského islámu), k nimž patří, potlačil protesty většinových sunnitů silou, chopila se opozice zbraní, přičemž se do bojů přimíchaly radikální bojůvky, které pocházejí i ze zahraničí, jako například irácká al-Kajdá.

Sto tisíc mrtvých

Země se propadla do občanské a sektářské války. Podle pozorovatelů z řad opozice si konflikt vyžádal možná až 120 000 mrtvých, mezi nimi víc než 40 000 alávitů.

Už měsíce se bojuje i v blízkosti prezidentského paláce v Damašku a stále častěji se ozývají obvinění z válečných zločinů. Obě strany se vzájemně několikrát nařkly z nasazení bojových plynů.

Posledním dokladem rostoucí krutosti bylo čtvrteční zveřejnění videa z hromadné popravy vládních vojáků ve jménu tradičního islámského práva šaríja. „Tito odpadličtí vojáci se provinili masakrem našich bratrů a dětí,“ prohlašuje na videu velitel z radikální fronty An-Nusra, který postupně střílí zezadu do týlu na zemi klečící zajatce se zavázanýma očima. Ostatní bojovníci mezi výstřely chválí boha výkřiky Allahu akbar.

An-Nusra bojuje za islámský stát
Fronta An-Nusra bojuje proti režimu v Damašku, ale jejím cílem není pouze svržení vlády, nýbrž nastolení islámského státu.
Hlásí se k al-Kajdá a některé státy chtějí, aby byla zařazena mezi teroristické organizace.
Nevztahovala by se na ni pomoc, kterou USA a další země poskytují syrské opozici.
zdroj: Právo

Nedatované video z východní provincie Dajr az-Zaur se objevilo jen tři dny po záběrech z Homsu, na němž velitel místních povstalců vyřezává z těla mrtvého armádního příslušníka srdce a zakusuje se do něj.

Reklama

Související témata:

Související články

USA uvažují o vyzbrojení syrských rebelů

Americký prezident Barack Obama a jeho kabinet přehodnocuje svůj dosavadní nesouhlas s vyzbrojováním syrské opozice, konečné rozhodnutí ale ještě neučinil. Ve...

Sýrie odmítá odpovědnost za útoky v Turecku

Sýrie v neděli odmítla odpovědnost za pumové útoky, při nichž v sobotu v tureckém pohraničním městě Reyhanli zemřelo 46 lidí. Ankara ale vinu připisuje právě...

Výběr článků

Načítám