Hlavní obsah

Svítá naděje na příměří mezi Hamásem a Izraelem, tvrdí Egypt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Káhira

Konflikt v mezi Izraelem a Hamásem probíhá už druhý týden. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sice tvrdí, že operace bude ještě nějakou dobu trvat, ale podle listu The Times Of Israel někteří izraelští představitelé dali najevo, že příměří s Hamásem by bylo možné a měl by je podobně jako dříve zprostředkovat Egypt. Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí v pondělí řekl, že naděje na příměří existuje.

Foto: Pool New, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí

Článek

„Egypt bude usilovat o dosažení příměří mezi Izraelci a Palestinci. Naděje stále existuje,“ uvedl Sísí podle stanice N12.

Benjamin Netanjahu v nedělním televizním projevu řekl: „Naše operace proti teroristickým organizacím pokračuje v plné síle. Bude to nějaký čas trvat.”

Přiznal však, že země je pod tlakem: „Je tu tlak, ale dostává se nám silné podpory zejména od Spojených států... Máme mezinárodní podporu a využíváme ji.”

Izrael se však ocitl i pod tlakem Washingtonu, protože přes víkend výrazně přibylo civilních obětí z řad Palestinců, když se po náletech na tunely zřítil nejméně jeden dům, a kvůli vybombardování věžáku používanému televizí al-Džazíra a agenturou AP. Americký prezident Joe Biden o zničení této budovy hovořil s Netanjahuem a dal najevo „obavy ohledně bezpečnosti novinářů“. Americký ministr obrany Lloyd Asutin hovořil se svým izraelským protějškem Bennym Gancem a dal najevo, že je potřeba obnovit klid.

Izraelští představitelé přiznali možnost příměří

Vysocí izraelští představitelé řekli zpravodajské stanici Walla před nedělním zasedáním bezpečnostní rady, že výzvy a mezinárodní tlak nejsou oslyšeny a že by se Izrael mohl přiblížit k příměří, když bylo dosaženo mnoho vojenských cílů operace.

Izrael zničil při náletech 15 km tunelů „metra C“, Hamás pokračuje v ostřelování

Blízký a Střední východ

Vážně zasažené byly pozemní tunely Hamásu. I ten uvedl, že by příměří měl zprostředkovat Egypt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael v noci bombardoval dům šéfa Hamásu v Pásmu GazaVideo: Reuters

Také Spojené státy nabídly Izraeli a Palestincům, že jsou připraveny pomoci, pokud se budou chtít bojující strany dohodnout na klidu zbraní a ukončit eskalaci násilí. Podle agentury Reuters to na nedělním zasedání Rady bezpečnosti OSN řekla americká delegace.

RB OSN o krizi jednala už potřetí, tentokrát poprvé veřejně. Zasedání, která se konalo na žádost Číny, Norska a Tuniska, opět nepřineslo výsledek. USA, které jsou blízkým spojencem Izraele, blokovaly společné prohlášení, které mělo odsoudit Izrael za násilí a vyzvat k příměří. Čínský ministr zahraničí Wang I, který nedělní debatě předsedal, řekl, že Čína vyzývá Spojené státy, "aby zaujaly spravedlivé stanovisko a spolu s ostatními státy pomohly Radě bezpečnosti situaci zklidnit".

Izraelská armáda kritiku odmítá

Mluvčí izraelských obranných sil Hidai Zilberman kritiku náletu na budovu využívanou médii odmítl s tím, že šlo o legitimní cíl: „Pokud si bude Hamás a Islámský džihád myslet, že mohou používat média jako svůj štít, tak při příští operaci v Gaze zjistíme, že redakce budou sloužit jako krytí pro zařízení teroristů.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z výškové budovy v Gaze, kde sídlila média, zbyly jen troskyVideo: Reuters

Kritiky se ale demolice domu dočkala i od pravicového izraelského deníku The Jerusalem Post. Komentátor Jaakov Katz upozorňuje, že armáda sice podnikla skvělé akce, ale při pohledu v širších souvislostech vychází najevo, že jí média přestávají věřit. A to navzdory tomu, že v jejím tiskovém oddělení pracuje na 500 lidí. Katz upozornil, že armáda sice tvrdila, že budovu používala zpravodajská služba Hamásu, ale dosud o tom odmítla předložit důkazy. Premiér pouze v rozhovoru pro stanici CBS uvedl, že v objektu měla „rozvědnou kancelář palestinská teroristická organizace, která plánuje a organizuje teroristické útoky proti izraelským civilistům”.

Katz poukázal na to, že i když v Izraeli tento nálet nevyvolal mimořádnou reakci, ve světě je tomu jinak. A ptá se, zda nebylo lepší s útokem na tuto budovu počkat den nebo dva a poskytnout delší dobu na její evakuaci, když novináři ani nestačili odnést veškeré své vybavení.

Reportéři bez hranic požadují vyšetření náletu na budovu médií v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám