Hlavní obsah

Suďte si je sami. Evropské země o své občany bojující za IS v Iráku a Sýrii nestojí

Paříž

Evropské země nechávají soudit v Iráku a v Sýrii své občany, kteří tam byli zajati v řadách islámských extremistů. Občas žádají, aby nedostali trest smrti, o jejich vydání ale neusilují, uvedl ve čtvrtek web francouzského listu Le Monde, který zkoumal stanoviska příslušných úřadů v Belgii, Německu, Francii, Británii a ve Švédsku. Z těchto států zamířily bojovat na do řad Islámského státu (IS) stovky lidí.

Foto: Rodi Said, Reuters

Když bojovníci Syrských demokratických sil dobyli Rakku, zajali mnoho džihádistů.

Článek

Ve Francii je téma žhavé, kurdské jednotky zatkly v Sýrii Francouzku Emilii Königovou, která působila jako náborářka IS. Francouzským médiím to v úterý sdělila její matka, která žije v Bretani. Třiatřicetiletá žena je na teroristickém seznamu OSN i Spojených států. Její matka ale chce, aby se mohla vrátit. Francouzské úřady vyzvala, aby její dceři i jejím třem dětem, narozeným v Sýrii, pomohly. [celá zpráva]

V Iráku a Sýrii se nachází přes 670 francouzských občanů, včetně skoro 300 žen. Rovněž Francie by podle její ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetové „zasáhla”, až pokud by byl nějaký francouzský islamista odsouzen v Iráku nebo v Sýrii k smrti. Francouzským úřadům bude vyhovovat, když si francouzští občané tresty odpykají v daných zemích i vzhledem k tomu, že zavřených islamistů ve svých vězeních má Francie více než dost, poznamenal Le Monde.

Z Německa odešlo bojovat na Blízký východ kolem 960 islamistů, z nichž 145 padlo a 200 se vrátilo domů. Není jasné, kolik ze zbývajících 600 padlo do zajetí. V lednu irácký soud vynesl rozsudek trestu smrti nad padesátiletou Němkou marockého původu, která vstoupila do IS spolu s oběma svými dcerami. Berlín na rozsudek v prvním případu souzeného německého občana za terorismus nijak oficiálně nereagoval. Po diplomatické lince ale vyvinul na Bagdád nátlak, aby rozsudek změnil na doživotí.

Džihádistu Jacka doma nechtějí

Z Británie odešlo na Blízký východ bojovat zhruba 850 lidí, z nichž 150 zahynulo a 400 se vrátilo do vlasti. Ani v případě občanů Spojeného království se přesně neví, kolik ze zbývajících 300 lidí bylo zajato. Ví se o pouze, že kurdské milice zajaly bývalého studenta z Oxfordu s přezdívkou Džihádista Jack. Kurdové už dali najevo, že by ho vydali buď Kanadě, jejíž občanství také má, nebo Británii. Londýn ani Ottawa ale ani náznakem nedaly najevo, že by se chtěly nějak v případu angažovat.

Belgie nedávno projevila ochotu přijmout zpátky ze zhruba 500 svých občanů, kteří bojovali na Blízkém východě, jen děti mladší deseti let. Zaregistrovala také tři desítky svých občanů zadržených po pádu iráckého Mosulu a několik dalších po dobytí syrské Rakky.

Belgie: Trest smrti v Iráku? Klidně

Zatím je oficiálně znám jen jeden případ souzeného belgického občana za terorismus v Iráku. Tarika Jadaouna čeká v nejhorším trest smrti. Brusel nemá s Bagdádem žádnou dohodu o vydávání občanů a nijak se nesnaží ani do věci jakkoli zasahovat. Podle nejmenovaného belgického soudního zdroje je na iráckých orgánech, aby konaly, jak uznají za vhodné.

Švédsko zaznamenalo zhruba 300 lidí, kteří odjeli bojovat po boku islamistů na Blízký východ. Polovina se jich vrátila. Irák loni popravil Švéda iráckého původu, za což si Stockholm předvolal iráckého velvyslance k podání vysvětlení. Švédsko už po vynesení rozsudku smrti naléhalo na Irák, aby jej změnil na doživotí, ale marně. Švédský premiér Stefan Löfven uznal, že za zločiny páchané v dané zemi musí dopadený pachatel očekávat, že tam bude i potrestán. Dodal ale, že Švédsko je rozhodně proti trestům smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám