Hlavní obsah

Stovky mrtvých Rusů při americkém náletu se nepotvrdily, mrtvých je pět a nejde o vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zprávy o desítkách či stovkách mrtvých Rusů v Sýrii se nepotvrdily, mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve čtvrtek uvedla, že při americkém náletu zemřelo pět Rusů, kteří ale nebyli příslušníky ruských ozbrojených sil.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Ruské náklaďáky směřují k syrskému Dajr az-Zauru.

Článek

„Západními médii rozšiřovaná tvrzení o stovkách, desítkách mrtvých v Sýrii se jeví jako klasické dezinformace,“ uvedl už ve středu představitel ruského ministerstva pro agenturu TASS.

Původní zpráva přitom vycházela z článku publikovaného na uralském regionálním serveru Znak, který napsal, že v Sýrii minulou středu zemřelo 217 členů takzvané Vagnerovy armády, ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů. Agentura Bloomberg se naproti tomu odvolávala na vyjádření jednoho amerického představitele a tří údajných ruských informovaných zdrojů.

„Materiály o smrti desítek a stovek ruských občanů – to je klasická dezinformace. Ne 400, ne 200, ne sto, ale ani ne 10 mrtvých nebylo podle předběžných informací potvrzeno jako následek vojenského střetu,” prohlásila Zacharovová.

„Podle předběžných údajů následkem ozbrojeného střetu, jehož příčiny se teď objasňují, můžeme mluvit o smrti pěti lidí, zřejmě občanů Ruska. Jsou i zranění, ale vše se musí ještě prověřit, především jejich občanství,“ uvedla Zacharovová podle Interfaxu. „Chci zdůraznit, že nemluvíme o ruských vojácích,“ dodala.

Možná tam nějací Rusové jsou, připustil Peskov

K případu se více odmítl vyjadřovat i mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který dodal, že nemá dost informací. „Nemůžeme vyloučit, že v Sýrii se nacházejí občané Ruské federace, kteří nepatří k Ozbrojeným silám Ruské federace. To je vše, co mohu říci.“

Komentoval ale zprávu stanice CBS o stovkách mrtvých Rusů: „Vyzýváme všechny, aby se nenechali vést informacemi, které jsou mylné, ať už záměrně, nebo nevědomky.”

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že 7. února se střetli ruští vojáci s příslušníky kurdskoarabských sil SDF. Rusové údajně měli napadnout velitelství SDF. Kurdové povolali na pomoc americké letectvo a podle západních médií mělo zahynout při bombardování na sto lidí. [celá zpráva]

Následně se začala šířit zpráva, že mělo padnout dokonce několik set Rusů. [celá zpráva].

Rusko naopak tvrdilo, že se podařilo zabít 25 vzbouřenců.

Moskva od počátku uváděla, že žádní ruští vojáci v oblasti nebyli. To s odvoláním na Kreml prohlásil 7. února i americký ministr obrany James Mattis.

O den později Rusové oznámili, že syrská milice, která v oblasti působila a stala se cílem koaličního náletu, nekoordinovala svůj postup s ruskými vojáky. Rusko pak uvedlo, že zahynuli čtyři žoldnéři najatí Vagnerovou firmou, která je pro konflikty zprostředkovává. Zveřejněna byla i jejich jména. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám