Hlavní obsah

Při náletech koalice vedené Spojenými státy v Sýrii padli čtyři Rusové

– Damašek

Při náletech na východě Sýrie, kterými mezinárodní koalice vedená Spojenými státy minulý týden odrážela útok provládních sil na své kurdské a arabské spojence, byli zabiti i čtyři Rusové. Uvedla to ruská média s odvoláním na příbuzné a kolegy zabitých žoldnéřů, najatých soukromou firmou.

Foto: Lockheed Martin

Trojice strojů F-16 amerického letectva (ilustrační foto)

Článek

Ruské ministerstvo obrany dříve tvrdilo, že v dané oblasti žádní ruští vojáci nebyli. Prezidentský kandidát malé liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij podle serveru Newsru.com vyzval prezidenta Vladimira Putina, aby veřejnost seznámil s tím, jak masově umírají Rusové v Sýrii.

Oběťmi náletů ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur se podle nezávislé organizace Conflict Intelligence Team (CIT) stali Stanislav Matvějev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev, kteří v Sýrii působili jako vojáci najatí Vagnerovou soukromou vojenskou společností.

Nebyli tedy -– přinejmenším oficiálně – součástí ruských sil, které od září 2015 především leteckým bombardováním pomáhají ruskému spojenci v Damašku, prezidentu Bašáru Asadovi, k ovládnutí bojiště.

Úmrtí potvrdili příbuzní

Informace o úmrtích posléze ruským médiím potvrdili spolubojovníci a pozůstalí. „Datum smrti odpovídá americkému náletu,” řekl listu RBK Matvějejův nevlastní bratr Igor Packo s tím, že pozůstalí dosud neznají ani přesnou příčinu smrti, ani to, zda tělo bude převezeno k pohřbu do vlasti, jak se děje v případě zabitých ruských letců či poradců.

Kosoturova přítelkyně Ljubov Kočevová uvedla, že Igor byl v Sýrii zabit 7. února. „Loginov padl v boji s přesilou 7. února v oblasti Dajr az-Zaur,” potvrdili válečníkovi druzi ze sdružení kozáků.

Izraelské údery

O víkendu v Sýrii útočil i Izrael. Při sobotních izraelských náletech padlo nejméně šest syrských vojáků a jejich spojenců. Izraelci provedli odvetný útok na syrské a íránské cíle v Sýrii kvůli tomu, že Írán vyslal dron nad Izrael.

Jeden z nalétávajících izraelských strojů F-16 byl Syřany sestřelen. Po střetu v neděli americký prezident Donald Trump poprvé zkritizoval Izrael, že nechce mír. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám