Hlavní obsah

Při útoku mezinárodní koalice zahynulo 100 spojenců syrské vlády

Během středečního útoku mezinárodní koalice vedené USA v Sýrii zahynulo přes 100 příslušníků provládních sil, napsal ve čtvrtek deník Die Welt. Koalice odrážela rozsáhlý útok na své spojence z arabsko-kurdských milic SDF.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Při útoku mezinárodní koalice vedené USA zahynuly desítky lidí.

Článek

„Odhadujeme, že o život přišlo více než sto syrských provládních bojovníků,“ uvedl ve vysílání CNN vysoký důstojník americké armády.

Syrská armáda tvrdí, že bylo zabito nebo zraněno přes 150 bojovníků. Damašek označil útok americké armády na své bojové síly za „agresi a pokus o podporu terorismu“, napsala agentura DPA.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Útok kolaice zasáhl civilisty.

„Mezinárodní koaliční síly bombardovaly lidové oddíly, které bojují proti Islámskému státu a proti SDF (Syrské demokratické síly) východně od Eufratu. Jsou tam oběti," oznámila syrská státní agentura SANA.

Reportér státní televize uvedl, že byly zabity a zraněny desítky lidí. Podle televize byli terčem útoku „místní lidé, kteří bojují proti IS a SDF”.

Koalice tvrdí, že se pouze bránila útoku vládních sil. Vysoký počet mrtvých podle ní svědčí o tom, jak velká akce byla naplánovaná proti velitelství SDF v provincii Dajr az-Zaur, sdělil zdroj agentuře Reuters.

Provládní jednotky chtěly získat území, jež SDF s pomocí mezinárodní koalice dobyla na radikálech z IS. Do útoku bylo nasazeno 500 bojovníků, dále tanky, dělostřelectvo a oddíly s minomety a raketomety.

Rozsáhlá akce

Mezi mrtvými ani zraněnými nejsou podle americké armády žádní američtí vojáci, i když několik jich v době útoku bylo v blízkosti členů SDF.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Útok zabil podle syrské státní televize místní, kteří bojují proti radikálům.

„Domníváme se, že provládní síly chtěly obsadit území, které SDF osvobodila v roce 2017 v boji proti IS," řekl zdroj Reuters. Podle něj jde o ropné pole ležící východně od města Dajr az-Zaur. Ropa odtud byla do roku 2017 zdrojem příjmů IS.

Podle prohlášení koalice provládní síly zahájily 7.února ničím nevyprovokovaný útok na štáb SDF. Nalézá se osm kilometrů východně od Eufratu, který představuje hranici pro bezpečnou zónu dohodnutou s Ruskem.

SDF jsou hlavním pozemním spojencem USA v boji proti IS a američtí instruktoři pomáhají s výcvikem SDF. Syrskou armádu podporují kromě ruského vojska také milice, za nimiž stojí Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám