Hlavní obsah

Sebevražedné útoky v Afghánistánu zabily letos na 250 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR

Afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán podniklo letos rekordní počet sebevražedných útoků a atentátů s pomocí bomb nastražených na silnicích. Podle středeční zprávy NATO od ledna zemřelo jen při sebevražedných útocích 227 Afghánců a 17 zahraničních vojáků. Ve středu sebevražedný atentátník zabil v Kandaháru šest lidí.

Článek

Nejméně šest lidí včetně dvou Američanů a jednoho Nepálce zabil ve středu sebevražedný atentátník na jihu Afghánistánu v Kandaháru. Atentátník odpálil nálož na těle v blízkosti úřadovny americké bezpečnostní společnosti. Při útoku také zranil nejméně tři osoby. 

Útočník odpálil nálož ve chvíli, kdy skupina mužů vcházela do areálu společnosti. Naproti se nachází budova kanadského týmu pro rekonstrukci v provincii. Americká společnost zajišťuje bezpečnostní službu pro zahraniční firmy pracující na projektech výstavby a infrastruktury.

Jedná se o šestý sebevražedný útok v Kandaháru během osmi dnů. Kandahár je označován za "město bomb" kvůli vysokému počtu pumových a sebevražedných atentátů. V úterý zahynuli dva civilisté, když sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin najel do kolony vozidel NATO. V neděli zahynuli u Kandaháru tři Afghánci a byli zraněni tři britští vojáci, když sebevražedný atentátník zaútočil na vojenskou kolonu.

Kandahár je baštou fundamentalistického hnutí Tálibán. Na jihu země má stále velmi silné pozice, ovládá například město Gamser. Rostoucí násilnosti ze strany povstalců především v jižní a východní části Afghánistánu si od ledna vyžádaly téměř 4000 obětí na životech. Boje se v posledních měsících zostřily a několikanásobně vzrostl počet obětí. [celá zpráva

Reklama

Související články

Šéf NATO: v Afghánistánu chybí pětina sil

Alianci stále chybí na jihu Afghánistánu asi pětina požadovaného počtu sil. V úterý na to upozornil šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer alianční summit v Rize,...

Výběr článků

Načítám