Hlavní obsah

Saúdská Arábie nevylučuje válku s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Saúdská Arábie nevylučuje vojenskou odpověď na útok na své rafinérie. Saúdskoarabský ministr zahraničí Adil Džubajr řekl ve čtvrtek stanici BBC, že země stále počítá se všemi možnými odpověďmi na útok na svá ropná zařízení, a to včetně vojenského. Rijád z útoku z půlky září, ke kterému se přihlásili vzbouření jemenští šíitští Húsiové, viní Írán. Ten odpovědnost popírá.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Dým nad poškozenou ropnou společností Saudi Aramco.

Článek

Džubajr řekl, že Saúdská Arábie nechce válku ani eskalaci konfliktu, ale Írán by měl nést odpovědnost za útok provedený drony a střelami s plochou dráhou letu ze 14. září. Akce vážně poškodila velkou rafinérii Abkajk a způsobila výpadek v dodávkách ropy v objemu 5,7 milionu barelů denně, což představuje pět procent globálních denních dodávek. Podle Saúdské Arábie trosky použitých raket a dronů jasně ukazují na zapojení Íránu. [celá zpráva]

„Každý se pokouší vyhnout válce a každý se pokouší vyhnout eskalaci, takže se podíváme, jaké máme možnosti. Ve správný okamžik se rozhodneme,“ řekl Džubajr.

Saúdové zveřejnili záběry poničené rafinérie. Pentagon vyzývá spojence k tlaku na Írán

Blízký a Střední východ

Dodal, že ustupovat Teheránu kvůli zachování míru jeho země nemíní. „Appeasement v přístupu k Íránu v minulosti nefungoval a nebude fungovat ani v budoucnosti,“ myslí si šéf saúdskoarabské diplomacie.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale ve středu řekl na půdě OSN, kde zasedá Valné shromáždění, že Spojené státy chtějí „mírové řešení“. „Nakonec to bude na Íráncích, aby o něm rozhodli, nebo si vybrali násilí a nenávist,“ dodal Pompeo.

Marná snaha uspořádat schůzku Trumpa s Rúháním

Francouzský prezident Emmanuel Macron se snažil domluvit schůzku íránského prezidenta Hasana Rúháního s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Rúhání však při projevu na Valném shromáždění zopakoval, že se odmítá sejít s americkým prezidentem, dokud budou na zemi uvalené sankce. Dodal, že nemá pochybnosti o amerických záměrech, když USA na Írán uvalily nejtvrdší sankce v historii. „Jak jim může někdo věřit, když tiše zabíjejí velký národ? A když američtí vládní představitelé vítali tlak na životy 83 milionů Íránců, zejména žen a dětí?“

Odmítl i návrh na společnou fotografii s Trumpem, jakou má americký prezident například i se severokorejským předsedou Kim Čong-unem. „Pamětní fotky se dělají v závěrečné fázi jednání, a ne v úvodní,“ řekl Rúhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám