Hlavní obsah

Trosky dronů a raket ukazují na zapojení Íránu, uvedl k útoku na rafinérii Rijád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád
Aktualizováno

Saúdskoarabské ministerstvo obrany ve středu ukázalo trosky dronů a střel s plochou dráhou letu použitých při sobotním útoku na rafinérii Abkajk. Uvedlo, že jasně ukazují na zapojení Íránu

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Vystavené trosky raket s plochou dráhou letu použitých pří útocích na saúdskoarabská ropná zařízení Abkajk a Churajs.

Článek

Podle ministerstva trosky zbraní jasně ukazují, že byly útoky „nezpochybnitelně sponzorovány Íránem“. Ministerstvo dodalo, že k útoku bylo použito osmnáct dronů a sedm střel s plochou dráhou letu. U trosek je uvedeno, že jde o zbytky íránského bezpilotního letadla s delta křídlem a nalezeny byly v Abkajku.

Směr útoku podle ministerstva vylučuje, že by rakety byly vypáleny z Jemenu. Útok byl veden ze severu a Jemen leží na jihu.

K útoku deseti drony se přihlásili vzbouření jemenští šíitští Húsíové, kteří už čtyři roky čelí arabským silám vedeným Saúdy, které podporují legálně zvoleného prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího. Ti už v minulosti použili k odvetným úderům na Saúdskou Arábii vyzbrojené drony, balistické rakety i střely s plochou dráhu letu

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Trosky dronů použitých pří útoku na saúdskou rafinérii, které vystavilo saúdskoarabské ministerstvo obrany.

Rafinerie Abkajk a Churajs, které se o víkendu staly terčem koordinovaného útoku, provozuje společnost Saudi Aramco. Saúdské ministerstvo dodalo, že ještě nemohou být zveřejněné místa odpálení raket a startu dronů. „Přesné místo, odkud byly vypáleny, ještě zjišťujeme," prohlásil mluvčí Turkí Malkí s tím, že cílem bylo zničit civilní infrastrukturu.

Húsíové hrozí emirátům

Jemenští povstalci ve středu pohrozili útokem na desítky míst ve Spojených arabských emirátech. „Režimu ve Spojených arabských emirátech vzkazujeme, že i jediná naše operace je přijde draho," uvedl v televizním projevu vojenský mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saría.

„Dnes poprvé oznamujeme, že máme na dostřel desítky cílů ve Spojených arabských emirátech, některé z nich v Abú Zabí, a můžeme na ně kdykoli zaútočit," sdělil mluvčí s tím, že povstalci mají k dispozici nové bezpilotní letouny, které mohou operovat i hluboko uvnitř Saúdské Arábie.

Írán zapojení do útoku popírá

Íránský prezident Hasan Rúhání ještě před tiskovou konferencí řekl: „Konflikt v regionu nepotřebujeme...” Podle ČTK Zopakoval, že na saúdskoarabská ropná zařízení zaútočili jemenští povstalci, které hájil. „Kdo ten konflikt začal? Jemenci to nebyli. Byla to Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, některé evropské státy a sionistický režim (Izrael)."

Americký prezident Donald Trump ve středu pověřil ministerstvo financí USA, aby kvůli útokům na rafinerie rozšířilo sankce uvalené na Írán. Šéf Bílého domu to bez dalších podrobností napsal na Twitteru: „Právě jsem pověřil ministra financí, aby podstatně rozšířil sankce proti státu Írán.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám