Hlavní obsah

Ruští žoldnéři vytáhli na Američany v Sýrii tanky

Washington

Únorová čtyřhodinová bitva mezi americkými vojáky a ruskými žoldnéři na straně syrských jednotek, která si vyžádala možná až 300 mrtvých, ukázala na rizika potenciálního střetu supervelmocí. Obě strany se pokoušejí v Sýrii posílit své pozice a každá podporuje jinou stranu, i když je původně spojoval boj proti Islámskému státu.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank T-72.

Článek

Podrobnosti o střetu přinesl ve čtvrtek list The New York Times, který čerpal z rozhovorů i dokumentů Pentagonu.

Ke střetu došlo v 7. února provincii Dajr az-Zaur na východě Sýrie. Syrské vládní jednotky podporované šíitským Hizballáhem a ruskými žoldnéry z Vagnerovy skupiny i Američané podporující kurdsko-arabské Syrské demokratické síly se tam pokoušeli při pronásledování zbytků Islámského státu současně dostat pod kontrolu co největší území v oblasti bohaté na ropu.

Každá strana postupovala po jedné straně Eufratu. Týden před bitvou Američané sledovali stovky aut, která se přibližovala k jejich stanovišti u plynového pole firmy Conoco.

Američané měli obavy ze soustřeďování sil a přes horkou linku se obrátili na Rusy, ti jim však řekli, že nemají tyto jednotky pod kontrolou, i když americké odposlechy zachytily řadu rozkazů v ruštině. Podle americké vojenské rozvědky se jednalo hlavně o žoldnéře z Vagnerovy skupiny. List ji charakterizuje jako sílu, kterou Kreml využívá k plnění cílů, s nimiž ruská vláda nechce být spojována.

Útok na malou jednotku

Asi 30 příslušníků amerických speciálních jednotek Delta a Rangers pomáhalo kurdsko-arabské milici SDF střežit stanici pro těžbu plynu společnosti Conoco. Zhruba 30 kilometrů od nich na základně poskytující podporu sledovali pohyb syrských sil členové americké námořní pěchoty a zelených baretů a posílali spolubojovníkům informace z bezpilotních letounů o shromažďujících se oddílech. Ve tři hodiny odpoledne zahájily tyto jednotky postup ke stanici Conoco. Mířilo tam 500 lidí a 27 vozidel včetně tanků a obrněných transportérů.

Scénu sledovalo americké operační středisko na základně Udajd v Kataru i Pentagon. Velitelé upozornili piloty letadel i pozemní jednotky, letadla v oblasti byla uvedena do pohotovosti. Na americké základně třicet kilometrů od místa útoku se připravila malá skupina 16 vojáků ve čtyřech automobilech odolávajících výbuchům min na zásah.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Nejmodernější americké bojové letouny F-22 Raptor na základně Siauliai

V půl deváté večer byly tři ruské tanky T-72 s 125milimetrovými děly ve vzdálenosti 1,5 kilometru od stanice Conoco, půl hodiny po desáté začal útok prosyrské jednotky a Conoco bylo zasaženo tak silnou tankovou a minometnou palbou, že se Američané vrhli do krytů.

První čtvrthodinu americké velení žádalo Rusko, aby útok zastavilo. Protože neuspělo, byly vypáleny varovné výstřely a následovalo několik vln útoků amerického letectva. Nasazeny byly stíhačky F-22 Raptor, bojová letadla F-15E, bombardéry B-52 a těžké bitevníky AC-130 i bitevní vrtulníky Apache. [celá zpráva]

Z děl pálila americká námořní pěchota. Odvetná palba byla tak silná, že se musela na chvíli zastavit i skupina vyslaná na pomoc. Hodinu po půlnoci, kdy už dělostřelecká palba utichala, musela některá americká letadla zpět na základnu, protože jim docházela munice i palivo. To už ale na místo dorazil vyslaný tým 16 vojáků vybavený i protitankovými střelami javelin.

O hodinu později útočníci začali ustupovat, Američané zastavili palbu a sledovali Syřany a žoldáky, jak sbírali z bojiště své padlé kolegy. Na americké straně byl zraněn pouze jeden ze syrských spojenců.

Zásah schválil americký ministr obrany. „Ruské vysoké vrchní velitelství v Sýrii nás ujistilo, že to nejsou jejich muži,“ řekl minulý měsíc James Mattis, když vypovídal před senátním výborem o akci. Proto nařídil náčelníkovi štábu Josephu Dunfordovi, „aby byli zničeni, a to se také stalo“.

Právě teď vedou naši nepřátelé v Sýrii nejagresivnější elektronickou válku na planetě
Tony Thomas, americký generál

Rusko původně tvrdilo, že o život přišli jen čtyři občané Ruska. [celá zpráva]

Sýrie přiznala, že mezi padlými je 100 syrských vojáků. Podle New York Times zůstalo na bojišti 200 až 300 těl. [celá zpráva]

Otázkou ale zůstává, kdo byli ti ruští žoldáci a proč útočili. Americká rozvědka se domnívá, že úkolem Vagnerovy skupiny je v Sýrii získat ropná a plynová pole a ochránit je ve prospěch syrské vlády. Skupina má podíl z těžby. S ruskou armádou tyto oddíly spolupracují jen volně, i když jejich velitelé nedávno dostali v Kremlu ocenění a jejich bojovníci výcvik na základnách ruského ministerstva obrany.

V Sýrii zuří radioelektronický boj

Střet ale ukázal na riziko propuknutí většího konfliktu i na nebezpečí. Zatímco v únoru se Rusko do boje nijak nezapojilo, nyní se pravidelně pokouší narušovat komunikaci amerických dronů se základnami.

„Právě teď vedou naši nepřátelé v Sýrii nejagresivnější elektronickou válku na planetě,“ řekl americký generál Tony Thomas, stojící v čele Amerického velitelství pro speciální operace, „testují nás každý den.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám