Hlavní obsah

Rusko zablokovalo v Radě bezpečnosti prohlášení o bojích v Sýrii

New York

Rusko ve středu zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN přijetí prohlášení, jež požadovalo ukončení bojů v severní Sýrii. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informovala agentura AFP. Zmocněnec OSN pro Sýrii Geir Pedersen radu informoval o situaci v Sýrii a sdělil, že hrozí bezprostřední vyhrocení situace.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Turecká vojenská kolona s houfnicí ráže 155 Firtina míří k syrským hranicím.

Článek

„Nemohu informovat o žádném pokroku ve smyslu ukončení násilí na severozápadě (Sýrie) ani o obnově politického procesu,” řekl Pedersen.

Rusko coby spojenec Damašku a Turecko, jež podporuje některé odpůrce syrského prezidenta Bašára Asada včetně radikálních islamistů, spolu podle něj spolu sice jednají, ale žádná dohoda z toho nevzešla. Jejich nedávné výroky pak podle zmocněnce „naopak svědčí o tom, že hrozí další násilnosti”.

Sýrie po osmi letech otevřela letiště v Aleppu

Blízký a Střední východ

Rada pak měla hlasovat o prohlášení, které požadovalo ukončení bojů a respektování mezinárodního humanitárního práva, avšak Rusko bylo proti. „Rusko řeklo ne,” sdělil po jednání novinářům francouzský velvyslanec při OSN Nicolas de Rivière. „Žádné prohlášení není,” potvrdil belgický velvyslanec Marc Pecsteen de Buytswerve.

Jejich ruský kolega Vasilij Něbenzja si stěžoval, že na schůzi byl na poslední chvíli přizván zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Mark Lowcock, který předložil zprávu o prchajících Syřanech. Něbenzja řekl, že jednání mělo být věnováno výhradně politické stránce syrského konfliktu. Vyzval západní země, aby přestaly podporovat „teroristické skupiny” a „hrát s kartou utrpení” obyvatel.

Smrt v náručí otce. Roční Lailu k lékaři nestačil donést

Blízký a Střední východ

Turecký prezident Tayyip Recep Erdogan ve středu řekl, že Turecko je připraveno zahájit v syrské provincii Idlib ofenzívu proti syrské armádě. Turkům vadí, že syrští vojáci zabírají při svém postupu proti povstalcům posty, na nichž má Turecko svá monitorovací stanoviště a že před syrskými vládními silami uteklo od prosince 900 tisíc lidí.

Rusku a Damašku zase vadí, že Turci nechali v Idlibu působit radikální skupiny v čele s Haját Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je bývalá Fronta an-Nusra napojená na al-Káidu.

Spuštění turecké operace v syrském Idlibu je jen otázkou času, hrozí Erdogan

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám