Hlavní obsah

Rusko přiznalo, že neútočí jen na Islámský stát

Moskva
Aktualizováno

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina poprvé ve čtvrtek přiznal, že Rusko v Sýrii neútočí jen na Islámský stát. Ve vyjádření pro agenturu RIA Novosti ale odmítl tvrzení Západu, že vede nálety, aby podpořilo vojáky prezidenta Bašára Asada čelící tlaku vzbouřenců. Ve čtvrtek podle libanonských zdrojů Rusové v Sýrii zahájili další nálety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ruských náletů v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

"Chtěl bych obrátit pozornost ke slovům prezidenta Ruska – je potřeba si uvědomit, že je to operace na podporu syrských ozbrojených sil v boji s IS a dalšími extremistickými skupinami,“ sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přiznal sice, že ruské letectvo nebombarduje jen Islámský stát, který ani v napadených oblastech nepůsobí, ale neupřesnil, které jsou ty další extremistické skupiny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Není tak jasné, zda měl na mysli jen na al-Káidu napojenou Frontu an-Nusra, která operuje v některých oblastech, kde ruská letadla útočila, nebo i Svobodnou syrskou armádu. Syrská vláda označuje všechny vzbouřenecké skupiny za teroristické.

Americký senátor John McCain v televizi CNN řekl, že některé ruské nálety mířily na příslušníky Svobodné syrské armády vycvičené americkou CIA. Ruské vzdušné údery na svou základnu později podle agentury AFP potvrdili i Američany podporovaní rebelové.

Peskov však uvedl, že většina členů Svobodné syrské armády přeběhla k IS a ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Svobodná syrská armáda terčem útoků nebyla. Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova ji Moskva nepovažuje za teroristickou skupinu a Svobodná syrská armáda by měla být součástí politického řešení v Sýrii.

Peskov v souvislosti s nařčením odmítl kritiku Západu: „Je tam mnoho překroucených informací, pokřivených informací i lživých zpráv.“

Putinův mluvčí zopakoval, že Rusko pomohlo syrské vládě na žádost jejího prezidenta Bašára Asada. Zdůraznil, že bojuje proti IS jako koalice vedená Američany.

Druhý den útoků

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že v noci ruská letadla zasáhla čtyři cíle IS. Jsou podle něj vybírány podle informací tajné služby získaných s pomocí bezpilotních letadel a snímků z družic. Cíle ležely mimo obydlené oblasti.

Nálety pokračovaly přes den. Piloti útočili na povstalecké pozice skupiny, která si říká Džaíš al-Fatah, uvedla podle BBC libanonská televize al-Majádín. Bojovníci této organizace ovládají území na severozápadě Sýrie, letos obsadila Idlíb.Její součástí je Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu.

Rusko oznámilo, že ve středu jeho letectvo v Sýrii podniklo dvě desítky úderů.

Jsou ochotni bombardovat i v Iráku

Ruské ministerstvo zahraničí zároveň ve středu informovalo, že pokud o to Bagdád požádá, je Moskva ochotna rozšířit operace svého letectva i na irácké území.

"Buď budeme mít příslušnou žádost od irácké vlády, anebo rezoluci Rady bezpečnosti, jejíž přijetí závisí na vůli irácké vlády. Při těchto dostatečných základech se bude vyhodnocovat politická a vojenská účelnost," řekl agentuře Ria Novosti ředitel ministerského odboru nových výzev a hrozeb Ilja Rogačov v odpovědi na dotaz, zda Moskva uvažuje o bombardování Islámského státu i v Iráku.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Rusko již dodává Iráku zbraně, například bitevní letouny a vrtulníky. V Bagdádu nedávno vzniklo "informační středisko", ve kterém mají působit představitelé generálních štábů Iráku, Ruska, Íránu a Sýrie. Perspektivně by se prý mohlo toto středisko přeměnit v koordinační výbor pro plánování vojenských operací proti Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám