Hlavní obsah

USA přerušily veškerou spolupráci s Ruskem na příměří v Sýrii

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy s okamžitou platností přerušují spolupráci s Ruskem při řešení syrského konfliktu. V pondělí večer o tom informovalo americké ministerstvo zahraničí. Důvodem je údajně to, že Moskva neplní své závazky.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Z města Aleppo zůstaly jen trosky. V posledních týdnech jej bombardují ruské a syrské letouny.

Článek

Ministerstvo zahraničí USA podle BBC uvedlo, že „pozastavuje své zapojení do všech bilaterálních (komunikačních) kanálů s Ruskem”. Myšlena je bilaterální komunikace, kterou se podařilo navázat během dojednávání krátkého příměří v Sýrii.

„Jedná se o rozhodnutí, které se nepřijímalo snadno,“ stojí dále v prohlášení amerického ministerstva zahraničí. Podle Washingtonu nemá smysl spolupracovat ve chvíli, kdy ruské a syrské letouny bombardují město Aleppo.

USA stáhnou ze země své lidi, kteří měli za úkol pracovat na společném americko-ruském mírovém centru, jenž mělo zajišťovat vojenskou a zpravodajskou spolupráci obou zemí v Sýrii, pokud by se podařilo příměří udržet.

Bílý dům: Všem došla trpělivost

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl televizi CNN, že „všem už došla s Ruskem trpělivost”. Moskva podle něj ztratila důvěryhodnost, když učinila řadu závazků, aniž by dala najevo, že je hodlá plnit.

Dodal, že Rusko za posledních sedm měsíců nepodniklo vůči takzvanému Islámskému státu žádnou úspěšnou akci a naopak si přivlastňovalo americké úspěchy.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Příměří dojednané 9. září se začalo hroutit v polovině měsíce poté, co americké letouny omylem zaútočily na syrské vojáky. Následoval útok na humanitární konvoj v provincii Aleppo, z něhož USA a další země obvinily Rusko, které odpovědnost odmítlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám