Hlavní obsah

Riceová navrhovala přestěhovat palestinské uprchlíky do Jižní Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová v roce 2008 navrhla, že by palestinští uprchlíci mohli být přestěhováni do Jižní Ameriky. S odkazem na dokumenty z jednání mezi Palestinci a Izraelci s přispěním Spojených států o tom informovaly arabská televize al-Džazíra a britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová

Článek

Riceová návrh předložila během setkání delegací v Berlíně koncem června 2008. Uvedla, že by se palestinští uprchlíci, o jejichž budoucnosti vede palestinská samospráva s izraelskou vládou v rámci hledání mírového řešení spor, mohli usadit v Argentině a Chile.

Není jasné, zda se vláda prezidenta George W. Bushe u jihoamerických vlád za přijetí uprchlíků přimlouvala. Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA) ale žádný požadavek v tomto duchu nezaznamenala.

Ačkoliv v Jižní Americe, a převážně v Chile, žije přes 200 000 palestinských imigrantů, návrh Riceové zaskočil i tamní komunity. „Je to zcela nepřijatelné a v rozporu s naším nezadatelným právem na vlast. Učinění takového návrhu ukazuje, že (americké) prostřednictví nebylo upřímné, protože upřednostňovalo Izrael,“ reagoval na zprávu viceprezident chilské Palestinské federace Daniel Jadue.

Ministerstvo zahraničí USA se snažilo význam zprávy umenšit. Washington je podle něj nadále odhodlán dovést rozhovory mezi Izraelem a Palestinci k dohodě, s níž budou spokojeny obě strany.

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert minulý rok přiznal, že Bushova vláda v roce 2008 též nabízela, že USA přijmou až 100 000 palestinských uprchlíků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám