Hlavní obsah

Radikálům na severu Sýrie uteklo z věznice téměř 100 lidí

– Damašek

Z věznice na syrském území ovládaném radikály z Islámského státu (IS) uprchlo 95 vězňů. Incident se stal ve městě Báb poblíž turecko-syrské hranice. IS tam vyhlásil pohotovost a nařídil občanům, aby vězně pomohli chytit. Dvě třetiny uprchlíků se již podařilo dopadnout.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu

Článek

Podle syrských ochránců lidských práv působících v exilu byli mezi vězni civilisté, asi 30 kurdských bojovníků a dále členové skupin bojujících proti IS.

Příslušníci Islámského státu údajně po celém městě postavili silniční kontroly a prohledali domy. V Bábu od víkendu podle ochránců lidských práv proti sobě bojují dvě frakce IS. Několik bojovníků této organizace se ocitlo ve vězení a chtělo už o víkendu uprchnout a dostat se do Turecka. IS věznici zavřel a osazenstvo přestěhoval do menšího objektu, který byl dějištěm nového útěku.

O víkendu se některým členům IS podařilo uprchnout, bylo mezi nimi také několik bojovníků z Evropy. Radikálové je ale pronásledovali a asi devět jich na útěku zabili.

Islámský stát trestá dezertéry smrtí, podobně jako všechny ty, kdo se mu odmítají podřídit. Loni zabral na severu Sýrie a Iráku území, na němž vyhlásil chalífát. V Iráku se proti němu formuje armáda a milice už začaly osvobozovat město Tikrít. Z něj pak chtějí pokračovat dál na sever do Mosulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám