Hlavní obsah

Připomíná nám to vpád do Iráku, Rusko pozastavuje dohodu s USA o letech nad Sýrií

– Moskva

Rusko se ostře vymezilo vůči USA po jejich útoku na vojenskou základnu v Sýrii a pozastavilo dohodu o letech nad Sýrií. Kreml označil americký útok za porušení mezinárodního práva a ministr zahraničí Sergej Lavrov ho označil za provokaci, která mu připomněla americký vpád do Iráku v roce 2003.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Prezident Putin považuje americké údery proti Sýrii za provokaci proti suverénní vládě a porušení norem mezinárodního práva,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a dodal, že Američané vedli útok na základě falešné záminky.

„Tento krok Washingtonu vážně poškozuje rusko-americké vztahy, které jsou už tak v ubohém stavu,“ dodal Putinův mluvčí.

Ruská diplomacie vyzvala k mimořádné schůzi Rady bezpečnosti OSN a ministr zahraničí Sergej Lavrov označil podle agentury RT útok za provokaci a uvedl, že mu situace připomíná vpád USA do Iráku v březnu 2003. Američané tehdy provedli invazi s odůvodněním, že režim Saddáma Husajna disponuje zbraněmi hromadného ničení, což se posléze neprokázalo.

Chtějí prý jen odvést pozornost

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí nepřijal vysvětlení pátečního amerického úderu v Sýrii. Prezident USA Donald Trump uvedl, že šlo o odvetu za chemický útok v Sýrii, který podle něj vedly letecké síly ze základny Šajrát v provincii Homs. Mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová prohlásila, že Američané chtěli jen ukázat svoji sílu a úder plánovali dlouho dopředu. Putinův mluvčí Peskov dodal, že útok měl za cíl odvést pozornost od civilních obětí při útoku na irácký Mosul. [celá zpráva]

Podle Moskvy se zatím neprokázalo, že chemický útok v Chán Šajchúnu z počátku týdne vedly režimní síly. Při útoku zemřely desítky civilistů včetně dětí. Prezident Trump označil útok za urážku lidství a řekl, že po něm změnil pohled na syrského prezidenta Asada, jehož jen o pár dní dříve vzal na milost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám