Hlavní obsah

USA: Za chemickým útokem v Sýrii stojí Asad a měl by odstoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona není pochyb o tom, že za úterním masakrem civilistů chemickými zbraněmi v syrském městě Chán Šajchún stojí letectvo syrského prezidenta Bašára Asada. Měl by proto odejít z funkce, míní šéf americké diplomacie.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson

Článek

„Uvažujeme o vhodné odpovědi na porušování všech předchozích rezolucí OSN, mezinárodních standardů," prohlásil Tillerson během krátkého prohlášení na letišti ve floridském West Palm Beach, kde přivítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Toho čeká setkání s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem.

Ostrá kritika užití chemických zbraní ve čtvrtek zazněla z obou stran Atlantiku, americký prezident Donald Trump dokonce mluvil o překročení krajní meze.[celá zpráva]

Trump doslova řekl, že "by se něco mělo udělat".

Podle agentury Reuters řekl, že nehovořil od chemického útoku o vzniklé situaci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jehož země podporuje Asadův režim. Trump ale připustil, že v určité chvíli na takový rozhovor dojít může.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po náletu stoupal z Chán Šajchúnu bílý dým, který signalizuje chemický útokVideo: Reuters

Později Trump k situaci v Sýrii řekl, že se něco musí stát. O případném vojenském zásahu proti režimu Bašára Asada ale žádný z lídrů členských států Severoatlantické aliance zatím nemluví. Také německá kancléřka Merkelová nicméně naznačila, že za úterním chemickým útokem stojí režim syrského prezidenta Asada. Naznačuje to prý řada faktorů.

V Chán Šajchúnu se v úterý odehrál nejhorší chemický útok v Sýrii od roku 2013, který vyvolal vlnu odporu a zděšení mezi politickými lídry celého světa. Nálet si vyžádal nejméně 72 obětí. Útok politici označili za válečný zločin a volají po potrestání viníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám