Hlavní obsah

Při výbuchu v tureckém dole 232 mrtvých, dalších 200 pohřešují

– Ankara • Aktualizováno

Při výbuchu v hnědouhelném dole v Turecku přišlo o život nejméně 232 horníků, oznámila vláda. Dalších zhruba 200 se pohřešuje. V době exploze bylo v podzemí téměř 800 horníků. Vláda vyhlásila státní smutek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vynášejí zraněné horníky z doluVideo: Reuters

 
Článek

Incident pravděpodobně bude největším důlním neštěstím v zemi, upozornil ministr energetiky Taner Yildi.

Do Somy ve středu vyrazil i premiér Recep Tayyip Erdogan, který kvůli tragédii odložil svoji cestu do Albánie. Ministerský předseda vyhlásil třídenní státní smutek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nezvěstní havíři se nacházejí dva kilometry pod zemí a čtyři kilometry od vchodu. Záchranáři do šachty pumpují kyslík, aby přežili.

Výbuch v dole u města Soma nacházejícího se zhruba 250 kilometrů na jih od Istanbulu zavinil zřejmě elektrický zkrat. Podle některých zpráv začal hořet transformátor.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Záchranáři vynášejí tělo jednoho z horníků.

Úřady zprvu hovořily o 17 mrtvých, ale jejich počet rychle narůstal. Ministerstvo energetiky nejnověji potvrdilo 201 obětí. Dalších 80 lidí bylo zraněno.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jeden z vyproštěných horníků v turecké Somě.

Záchranáři pracovali celou noc. K dolu se mezitím sjeli znepokojení příbuzní horníků. „Čekám na syna od odpoledne. Ještě jsem o něm nic neslyšela,“ řekla agentuře AFP jedna z matek pracovníků.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Horník objímá příbuznou před dolem v turecké Somě.

Společnost Soma Komur Isletmeleri, která důl provozuje, uvedla, že dodržovala nejpřísnější bezpečnostní předpisy. V Turecku však už k podobným neštěstím v minulosti došlo. V Zonguldaku před čtyřmi lety přišlo při výbuchu o život 30 horníků a v roce 1992 jich tam zemřelo více než 250.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám