Hlavní obsah

Při ofenzivě proti Kurdům jsme obsadili klíčovou dálnici, hlásí Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrské opoziční síly podporované Tureckem v sobotu ve čtvrtý den turecké ofenzivy proti Kurdům dosáhly strategické dálnice na severozápadě Sýrie. Oznámila to turecká agentura Anadolu. Dálnice M-4 spojuje syrská města Manbidž a Kámišlí a leží zhruba 30 kilometrů jižně od turecké hranice. Ankara rovněž v sobotu oznámila dobytí klíčového syrského hraničního města Rás al-Ajnu. Kurdské síly ale jeho ztrátu popřely s tím, že město odolává a boje pokračují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká operace v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Turecko tvrdí, že cílem jeho operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u jeho hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Ze severu Sýrie utíká před tureckou ofenzivou na 70 tisíc lidí

Turecká invaze

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v sobotu oznámila, že počet zabitých bojovníků z řad syrských Kurdů vzdorujících turecké invazi vzrostl na 74, většina z nich zahynula v oblasti města Tall Abjad. Podle nejnovější bilance, kterou oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, bylo od středečního zahájení turecké ofenzivy zabito také 49 bojovníků syrských povstaleckých skupin stojících na straně turecké armády.

Počet civilních obětí bojů dosáhl podle Rahmána 20, většina civilistů přišla o život také v Tall Abjdu, pohraničním městě, které je jedním z klíčových cílů turecké vojenské operace, uvedla SOHR podle agentury Reuters.

Turecké síly v sobotu zesílily ostřelování druhého hlavního cíle operace, města Rás al-Ajn, hlásí zpravodaj Reuters sledující situaci z tureckého hraničního města Çeylanpinar. Nad oběma městy přelétávají vojenské letouny.

Trump pod tlakem připouští sankce na Turecko, raději by ale dohodu Turků s Kurdy

Turecká invaze

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek podle agentury AP prohlásil, že Ankara nezastaví svou vojenskou akci, dokud se bojovníci kurdských milicí YPG nestáhnou za linii 32 kilometrů od hranice.

Kritika Trumpa

Americký ministr obrany Mark Esper v pátek popřel, že USA opouštějí syrské Kurdy, své spojence v boji proti islámským radikálům. „Neopustili jsme Kurdy. To chci jasně říci,” řekl Esper novinářům. „Nikdo nedal této turecké operaci zelenou - právě naopak. Velmi tvrdě jsme na všech úrovních naléhali, aby Turci nespouštěli tuto operaci.”

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Turecká ofenziva pokračuje i v sobotu.

Esparovo prohlášení bylo podle AP zřejmě zamýšleno jako podpora argumentu administrativy prezidenta Donalda Trumpa, že udělala všechno, co bylo v jejích silách, aby Turky od záměru invaze na sever Sýrie odradila. A když se to nepodařilo, nezbyla jí žádná jiná možnost, než stáhnou některé americké jednotky od hranice.

Ke „svým” Kurdům se obrátil zády i Damašek. Prý sami poskytli Turecku záminku

Blízký a Střední východ

Mnozí označují omezené stažení amerických vojáků za hrubou chybu. Dokonce i někteří z nejloajálnějších Trumpových republikánských podporovatelů to ostře kritizovali jako rozhodnutí, které otevřelo dveře turecké invazi. Někteří označují Trumpův krok za zradu kurdských bojovníků, kteří s velkými ztrátami na životech stáli po boku amerických sil v boji proti samozvanému Islámskému státu.

V pátek Trump podepsal dokument umožňující zavést sankce proti Turecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám