Hlavní obsah

Při izraelském raketovém útoku na západě Sýrie zemřel jeden člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Při raketovém útoku na západě Sýrie zemřel ve středu jeden člověk a dalších šest bylo zraněno, oznámila syrská armáda, která úder připsala Izraeli. Izraelská armáda informaci nekomentovala, napsala agentura Reuters. Podle agentury AP je to první izraelský útok na cíle v Sýrii za poslední dva týdny.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael ostřeloval íránské cíle v Sýrii

Článek

Syrská státní média uvedla, že rakety zasáhly několik míst v pobřežní oblasti u města Latakíja, například továrnu na výrobu plastů. Syrská protivzdušná obrana podle armády některé střely zneškodnila dříve, než zasáhly cíle. Oběti jsou civilisté a je mezi nimi i žena a její syn, tvrdí armáda.

Izrael podnikl za poslední roky stovky úderů na vojenské cíle v Sýrii, které jsou spojené s Íránem, ale jen zřídka je bezprostředně potvrdí nebo komentuje, podotkla agentura AP. Izrael v Sýrii útočí také na libanonský Hizballáh - spojence Damašku v syrské občanské válce. Cílem Izraele je zabránit Íránu vytvořit si v Sýrii trvalé zázemí a vyzbrojovat Hizballáh.

Agentura Reuters podotkla, že ačkoliv izraelské údery cílily v posledních letech na mnoho míst v Sýrii, jen málokdy zasáhly Latakíji, která je blízko hlavní ruské letecké základny v zemi.

U izraelského jaderného střediska Dimona se rozezněly sirény

Blízký a Střední východ

Před téměř dvěma týdny Izrael oznámil, že do vzdálenosti asi 40 kilometrů od jeho jaderného střediska Dimona dopadly střepiny ze syrské protiletadlové střely. Izraelská armáda následně informovala, že zaútočila na pozice syrské protivzdušné obrany a baterii, z níž syrská střela vyletěla. Izraelská média později syrskou raketu popsala jako „zbloudilou” s tím, že nešlo o úmyslný útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám