Hlavní obsah

U izraelského jaderného střediska Dimona se rozezněly sirény

– Jeruzalém • Aktualizováno

V okolí izraelského jaderného střediska Dimona se ve čtvrtek brzy ráno rozezněly sirény, které varují před leteckým či raketovým útokem. Informovala o tom agentura AP. Podle izraelské armády dopadla do Negevské pouště raketa ze Sýrie, která nemířila na jaderné pracoviště. Dopadla asi 100 kilometrů od jaderného zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archivní záběry jaderného reaktoru v DimoněVideo: Reuters

 
Článek

Podle armádního mluvčího Hidaie Zilbermana, kterého cituje server Times of Israel, se jednalo o raketu země-vzduch: „Nebyl tu úmysl zasáhnout jaderný reaktor v Dimoně.” Podle armády raketa, která dopadla na území Izraele, minula cíl, na který byla vystřelena, a ztratila kurz.

Izraelský tisk referoval o výbuchu ve středím Izraeli, který byl slyšet až v Jeruzalému. Zatím nejsou v důsledku exploze hlášeny škody ani zranění. Raketa dopadla asi 100 kilometrů od jaderného zařízení.

Izraelské letectvo udeřilo na protivzdušný systém, který raketu vystřelil, a další cíle v Sýrii. Podle agentury AP se jedná o nejzávažnější střet mezi Izraelem a Sýrií v posledních letech.

Podle syrské státní agentury SANA Izrael zaútočil na cíle v okolí Damašku. Většinu izraelských raket se podle SANA syrské protivzdušné obraně podařilo sestřelit. Útok však způsobil materiální škody a zranění čtyř vojáků.

Jaderný Izrael

U izraelského města Dimona je jaderné výzkumné centrum Šimona Perese, v němž jsou podzemní laboratoře, kde je zpracováváno na plutonium vyhořelé palivo z jaderného reaktoru. Odborníci soudí, že díky plutoniu z Dimony se Izrael zařadil mezi státy s jadernými zbraněmi, není ale známo, kolik jich přesně má.

Olmert připustil držení jaderných zbraní, čelí kritice

Blízký a Střední východ

Izrael nikdy oficiálně nepotvrdil, že má jaderné zbraně, i když to v půlce 80. let prozradil jaderný technik Mordechaj Vanunu listu The Times. Izraelská tajná služba Mosad ho pak unesla z Říma do Izraele, kde byl odsouzen. Nepřímo vlastnictví jaderných zbraní přiznal v roce 2006 premiér Ehud Olmert.

Izrael patří k několika málo zemím, jež nikdy nepodepsaly Smlouvu o nešíření jaderných zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám