Hlavní obsah

Povstalci v syrském Aleppu bombardovali školu, zabili nejméně sedm dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblaka prachu, zoufalý nářek, trosky a bezvládná těla. Obrázek západní části syrského města Aleppo, kde povstalci zasáhli ve čtvrti Farkán školu. O život přišlo nejméně sedm dětí, 30 lidí bylo těžce zraněno. Další děti zahynuly na východě města, které drží povstalci. Oblast zasáhla po půlnoci barelová bomba, podle zdravotníků obsahovala chlor. Zahynula šestičlenná rodina včetně tří dětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na školu v syrském AleppuVideo: Reuters

 
Článek

Aleppo je rozděleno na povstaleckou a vládní část od roku 2012. Západní, armádou ovládanou část, ostřelují oponenti Damašku z východních čtvrtí města.

Syrská armáda v úterý obnovila útoky na povstalce a podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která monitoruje dění v zemi z Londýna, zemřelo v této části města asi sto lidí. Svědci hovoří o velmi silném bombardování.

"Pro obléhanou část Aleppa to byl katastrofický den, bylo to bezprecedentní bombardování," sdělil o sobotních útocích člen týmu záchranářů známého pod názvem Bílé přilby. Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán řekl, že v sobotu nebyla útoků ušetřena zřejmě žádná část východního Halabu.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetřuje zprávy o používání zakázaných zbraní v Sýrii a zjistila, že syrská armáda v konfliktu tyto zbraně, tedy chlor i barelové bomby, použila nejméně ve třech případech. Damašek to ale popírá.

Situací je zneklidněna OSN. Její zvláštní zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura jedná v neděli v Damašku. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim po setkání s ním řekl, že de Mistura navrhl řešit situaci v Aleppu vyhlášením autonomní správy pro povstaleckou, východní část.

"To jsme zcela odmítli, je to porušení naší svrchovanosti," sdělil Mualim. Po vytlačení povstalců budou podle něj ve městě obnoveny státní instituce.

Mualim neřekl nic o bojových plánech ve městě, ale prohlásil, že Sýrie nepřistoupí na to, aby "6000 ozbrojenců" drželo 275 tisíc lidí z východního Aleppa jako rukojmí. De Mistura po setkání žádné prohlášení neučinil.

OSN upozornila, že ve městě došly potraviny a že nemá možnost dopravit tam nové zásoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám