Hlavní obsah

Potíže po třetí dávce? U 19 lidí z 3,3 milionu, spočítal Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Třetí dávka vakcíny proti koronaviru je bezpečná. Vyplývá to z dat shromážděných v Izraeli. Vážné vedlejší účinky po třetí injekci zaznamenali u 19 pacientů z 3,3 milionu naočkovaných. Riziko vážných komplikací tak vychází na 6 ku 10 tisícím. Vyplývá to z dat izraelského ministerstva zdravotnictví, o nichž v pátek informoval web The Times of Israel.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izrael očkuje třetí dávkou vakcíny proti koronaviru

Článek

Židovský stát začal aplikovat třetí dávku očkování jako první země na světě na začátku srpna. Smyslem je posílení získané imunity, která díky třetí dávce poskytuje lepší ochranu i proti novým mutacím koronaviru způsobujícím nemoc covid-19.

Mezi dříve zaznamenané častější, ale méně závažné komplikace po očkování patřila bolest ramene v místě vpichu, celková únava a slabost. Také ty jsou ale v případě podání třetí dávky mnohem méně časté. Slabost hlásí v průměru 87 pacientů na milion podaných dávek, zatímco po podání první a druhé dávky to vycházelo na 272, respektive 251.

Třetí dávku už dostalo přes tisíc lidí

Koronavirus

Výskyt bolesti v okolí místa vpichu po třetí dávce vychází na 43 případů z milionu, přičemž po první a druhé dávce to bylo 514, respektive 223.

Pokud jde o zmíněných 19 závažnějších vedlejších účinků, The Times of Israel neupřesňuje, o co konkrétně se mělo jednat. Poznamenává však, že odborníci dále zkoumají, zda za zhoršením zdravotního stavu stála skutečně vakcína. Ukázalo se rovněž, že rizikové může být, pokud je člověk v době očkování koronavirem už nakažen.

Funguje to

Očkování třetí dávkou už v Izraeli přináší výsledky. Ukazuje se to prozatím především na seniorech starších 60 let, kteří byli k přeočkování přizváni jako první. Ze závěrů studie publikované v odborném magazínu New England Journal of Medicine u lidí, již byli v Izraeli očkováni dvakrát, bylo zjištěno desetkrát více infekcí a téměř dvacetkrát více závažných onemocnění než u lidí vakcinovaných třikrát.

Třetí dávka v Izraeli: Úbytek hospitalizovaných

Koronavirus

Izraelští vědci předpokládají, že nakažlivější varianta delta a klesající imunitní ochrana šest měsíců po druhé dávce vedou k 50procentnímu snížení účinnosti očkování – s posilovací dávkou se účinnost zvyšuje na 95 %. To je srovnatelné s ochranou, která byla původně hlášena proti variantě alfa.

Většina podaných vakcín v Izraeli je podobně jako v Česku od konsorcia společností Pfizer a BioNTech.

Anketa

Měli jste po očkování proti koronaviru zdravotní obtíže?
Ano, po první dávce.
12,2 %
Ano, po druhé dávce.
14,8 %
Ano, po obou dávkách.
24,7 %
Ne, žádné zdravotní obtíže jsem neměl/a.
48,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1275 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám