Hlavní obsah

Politický pat pokračuje, Izraelci jdou ke třetím předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelským poslancům se nepodařilo ve stanoveném termínu nalézt premiéra. Ve chvíli, kdy vypršela stanovená lhůta, se parlament automaticky rozpouští a budou se konat předčasné volby. Od letošního dubna to budou již třetí. Konat se mají příští rok 2. března, napsala agentura DPA.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zázrak, očekávaný mnoha Izraelci, se nekonal, komentovala AFP neúspěšné hledání příštího ministerského předsedy. „Tlačí nás do nových voleb a jediné co můžeme dělat, je vyhrát, a přesně to uděláme,“ prohlásil po vypršení lhůty premiér Benjamin Netanjahu.

O sestavení vládní koalice se marně pokoušel Netanjahu za stranu Likud i vůdce nyní nejsilnější strany Modrá a bílá Benny Ganc. Kromě toho se snažili dohodnout se spolu na vládě národní jednoty. Situaci ale komplikoval fakt, že Netanjahu čelí obvinění ve třech korupčních kauzách. Zatím neřekl, zda bude usilovat o imunitu.

Minulé volby se konaly 9. dubna a 17. září a ani po jedněch z nich se nepodařilo vůdcům nejsilnějších stran sestavit vládní koalici s většinovou podporou ve 120členném parlamentu. Podle nejčerstvějších průzkumů by se v případě, že by se volby konaly nyní, situace v Knesetu příliš nezměnila - Modrá a bílá by získala 35 křesel a Likud 33.

Reklama

Výběr článků

Načítám