Hlavní obsah

Pád britského letadla v Afghánistánu nepřežilo 14 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Na jihu Afghánistánu v provincii Kandahár se v sobotu zřítilo britské letadlo Nimrod. Čtrnáct britských vojáků přišlo o život. Oznámilo to britské ministerstvo obrany. Tálibán se slovy svého mluvčího k útoku na stroj přihlásil. Britové však tvrdí, že příčinou pádu letadla byla technická závada. Letoun byl pravděpodobně zapojen do přípravy rozsáhlé operace Medúza.

Článek

"Použili jsme k sestřelu rakety Stinger," uvedl mluvčí Tálibánu Abdul Chálid.  Mluvčí mezinárodních sil ISAF působících v Afghánistánu Scott Ludny pád stroje potvrdil: "Letadlo podporující misi NATO zmizelo z radaru a havarovalo v otevřeném prostoru u Kandaháru." Dodal: "Není žádný náznak nepřátelského útoku."

Jeho slova potvrdil i britský ministr obrany Des Browne. "Tálibán prohlašuje něco, o čem my víme, že to není pravda. A já si myslím, že tento případ názorně ukazuje jeho nečestnost. Mohu říci, že v této fázi vyšetřování všechno ukazuje na to, že se stala strašná nehoda, nikoliv následek nepřátelské akce," řekl Browne.

Mezi oběťmi bylo dvanáct příslušníků letectva, jeden námořník a jeden příslušník pozemních sil.

Podle místního kmenového vůdce Hadžiho Isamuddina vrak stroje dopadl na pole, kde shořel. Na místo havárie dorazily jednotky NATO. "Viděl jsem tři nebo čtyři vrtulníky a koaliční síly, jak přicházejí do oblasti," uvedl Isamuddin.

Britští vojáci jsou součástí mezinárodních sil pod velením NATO, které bojují se silami Talibanu a snaží se zajistit bezpečnost v neklidné jižní části Afghánistánu.

Stroje Nimrod jsou používány pro radioelektronický boj a elektronický průzkum, a také jako výstražené letouny před možnými útoky. Jedná se o britskou obdobu letadel systému včasné výstrahy AWACS.

Nimrod připravoval Medúzu

Nimrod zřejmě připravoval rozsáhlou operaci Medúza, kterou afghánské bezpečnostní síly a jednotky NATO zahájily v sobotu v provincii Kandahár na jihu země. Jejím cílem je osvobodit okres Pandžvaj od Tálibánu.

"ISAF se rozhodly zahájit operaci poté, co zjistily, že bojovníci Tálibánu se začali opevňovat na svých pozicích, budovat kolem určitých domů stěny z pytlů s pískem a dovážet munici," řekl mluvčí mezinárodních sil Scott Lundy. Operace bude podle jeho slov trvat určitý čas, dokud nebudou vytvořeny adekvátní bezpečnostní podmínky. Už v první fázi byly zaznamenány úspěchy, byla odhalena řada úkrytů povstaleckých skupin.

Operace se účastní stovky mužů, k nimž se připojily stovky vojáků afghánské armády a policie. Zapojena byla i veškerá dostupná technika, od letounů přes minomety až po dělostřelectvo.

Podle mluvčího afghánského ministerstva obrany bylo do neděle za dva dny bojů v okrese Pandžvájí usmrceno 89 ozbrojenců. ĄUdajně padli i tři Kanaďané, koaliční velitelství to nepotvrdilo, ale přiznalo "jisté ztráty". Provedeno bylo dosud na 40 dělostřeleckých útoků a náletů.

Sebevrah zabil 15 lidí

V sobotu pokračovaly v Afghánistánu boje, které si vyžádaly nejméně desítky obětí na životech. Patnáct lidí včetně devíti policistů zahynulo při sebevražedném útoku na koaliční vojenskou kolonu v hlavním městě provincie Nangarhár Dželálábádu. Zraněni byli další tři lidé včetně vojáka NATO. Podle mluvčí koaličních sil Tamary Lawrenceové však výbuch pocházel od nálože nastražené přímo na silnici.

Na jihu provincie Hílmand zřejmě příslušníci Tálibánu pět policistů zabili a zranili dalších sedm. Policisté palbu opětovali a zabili tři z útočníků.

Protiletadlová střela Stinger

Raytheon FIM-92 Stinger je ruční protiletadlová řízená střela, která byla do výzbroje nasazena v polovině sedmdesátých let. Od počátku byla vyvíjena jako protiletadlový prostředek, který může odpalovat jediný voják z ramene.

Metr dlouhá střela s infračerveným naváděním váží deset kilogramů, z čehož tři připadají na bojovou hlavici. Dosahuje maximální rychlosti Mach 2,2. Použít se dá proti cílům pohybujícím se v nižší než čtyřkilometrové výšce. Dolet má pět kilometrů. 

Raketa je celosvětově rozšířená. Afghánští mudžahíddové ji s úspěchem používali proti sovětským letadlům.

V nočních bojích s policisty v jihoafghánské provincii Zábul padli čtyři bojovníci fundamentalistického hnutí Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám