Hlavní obsah

Obama se setkal s Abbásem. Nebude to lehké, shodli se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Dosažení míru mezi Palestinci a Izraelci nebude jednoduché a všichni si to uvědomují. Uvedl to v úterý americký prezident Barack Obama poté, co se na okraj Valného shromáždění OSN setkal s palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Jak ale Obama dodal, Palestinci si uvědomují, že rozhovory jsou nejlepším a jediným způsobem, jak dosáhnout řešení v podobě vzniku dvou států pro dva národy.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama hovoří se šéfem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem během schůzky, která proběhla v rámci Valného shromáždění OSN.

Článek

Americký prezident s Abbásem jednal právě zejména o blízkovýchodním mírovém procesu. Palestinského vůdce ocenil za to, že trvale odmítá násilí a je otevřený mírovým rozhovorům.

Šéf palestinské samosprávy poté potvrdil své odhodlání pokračovat v jednáních a poděkoval Spojeným státům za to, že tento proces podporují. Jak dodal, jejich cílem je nezávislý palestinský stát.

Izraelci a Palestinci obnovili mírová jednání letos v srpnu. Po bezmála tříleté pauze je zprostředkoval s vynaložením půlročního diplomatického úsilí americký ministr zahraničí John Kerry. Podle jeho plánu by jednání mělo přinést výsledky za devět měsíců. Jednotlivá kola by se měla konat v několikatýdenním odstupu na různých místech a možnost informovat o případném pokroku v rozhovorech nebo o jejich podrobnostech si vyhradil šéf americké diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám