Hlavní obsah

O očkování malých dětí je v Izraeli velký zájem. Tisíce rodičů rezervují termíny dopředu

Tel Aviv

Tisíce Izraelců si zamluvily termín pro očkování svých dětí proti covidu-19 ve věkové skupině od pěti do jedenácti let. Vakcinace má začít oficiálně v úterý, ale list The Jerusalem Post napsal, že někde budou první děti v tomto věku naočkovány už v pondělí.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Očkování v Izraeli

Článek

Očkovat se bude přípravkem firem Pfizer/BioNTech a odborníci rozhodli, že mezi první a druhou dávkou bude třítýdenní interval. Izrael má v této věkové skupině 1,23 milionu dětí.

Poradní panel vládě doporučil začít podávat třetí dávku vakcíny dětem od 12 do 15 let, a to po uplynutí pětiměsíčního období po podání druhé dávky. Odborníci se tak rozhodli na základě informací, podle nichž se ve skupině lidí mezi 16. a 19. rokem věku naočkovaných pouze dvěma dávkami snížila účinnost vakcíny. Posilovací dávka pro skupinu nad 16 let už byla schválena.

Izraelci testují vakcínu na mutace. Vypadá to dobře, hlásí

Blízký a Střední východ

Trojí očkování je nyní v Izraeli vyžadováno u občanů nad 16 let, pokud chtějí mít takzvané covidové pasy umožňující účast na veřejných akcích.

Svátek světel restrikce nezastíní

Zvláštní omezení o osmidenním židovském svátku světel – chanuce, který letos začne 28. listopadu, nebudou vydána. Podmínkou účasti na veřejných oslavách bude covidový pas, ale má se omezit konzumace, aby lidé nesundávali roušky.

V Izraeli stouplo nad hodnotu jedna reprodukční číslo udávající, kolik osob může nakažený infikovat. V pondělí tento údaj činil 1,04. V zemi bylo 5400 aktivních případů, v neděli 5200, což je ale velmi nízké číslo ve srovnání se zářím, kdy míval Izrael až 80 tisíc aktivních případů koronaviru.

Vědci odhalili, proč koronavirus způsobuje infarkt či mrtvici

Koronavirus

Vláda upozornila, že 49 procent nových případů nákazy připadá na děti a premiér Naftali Bennett řekl, že Izrael může zasáhnout "dětská vlna" koronaviru. Vyzval rodiče, aby své děti nechali naočkovat.

V Izraeli s 9,3 milionu obyvatel je plně naočkováno 5,7 milionu lidí a třetí dávku dostaly už více než čtyři miliony občanů. Od začátku epidemie se nákaza potvrdila u 1,3 milionu lidí a zemřelo 8476 pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám