Hlavní obsah

Novináře Al-Džazíry odsoudili v Egyptě k sedmi letům vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský soud v pondělí shledal vinnými novináře katarské televizní stanice Al-Džazíra a třem vyměřil sedmiletý trest. Jsou mezi nimi i dva cizinci - Australan Peter Greste a šéf káhirské redakce Mohamed Fadel Fahmy, který má egyptské i kanadské občanství. Třetím je egyptský producent Báhir Muhammad. Odsouzeni byli za šíření nepravdivých informací a podporu svého času vládnoucího Muslimského bratrstva.

Foto: ČTK/AP

Mohamed Fadel Fahmy, Peter Greste a Báhir Muhammad u soudu

Článek

"Přísahám, že za tohle zaplatí," volal Fahmy z klece, v níž si rozsudek vyslechl. "Zničili jednu rodinu," řekl Fahmyho bratr, který byl v soudní síni. Odsouzení se odvolají, ale v úspěch odvolacího řízení Fahmyho rodina moc nevěří. "Jsme zničeni, je těžké najít pro to slova, opravdu jsme to nečekali, doufali jsme v osvobozující rozsudek," řekl Gresteho bratr Andrew.

V případu bylo souzeno 20 lidí, z nichž devět pracovalo pro Al-Džazíru. Soudu se osobně zúčastnili jenom tři z nich, zbylí byli souzeni v nepřítomnosti a dostali po deseti letech vězení. Báhir Muhammad dostal kromě sedmiletého trestu ještě další tři roky za oddělené obvinění, které se týká držení zbraně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trojice byla zatčena loni v prosinci v rámci rozhodného postupu armády proti Muslimskému bratrstvu, které je nyní v Egyptě považováno za teroristickou organizaci a dříve bylo politickou oporou loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

Prokuratura tvrdí, že novináři manipulovali s materiály vysílanými z Egypta tak, že vyvolávaly dojem občanské války a vyznívaly ve prospěch Muslimského bratrstva. Pracovali údajně také bez licence.

Protesty ve světě

Všichni vinu popřeli a Al-Džazíra na jejich podporu zorganizovala několik akcí na celém světě. O propuštění Grestea se u prezidenta Abdal Fattíha Sísího na poslední chvíli přimlouval i australský premiér Tony Abbott. Australská ministryně zahraničí Julia Bishopová řekla, že vládu verdikt šokoval. Šéf nizozemské diplomacie Frans Timmermans si předvolal egyptského velvyslance a chce o rozsudku hovořit se svými kolegy z Evropské unie. Mezi odsouzenými je i jedna žena z Nizozemska, která byla souzena v nepřítomnosti.

Nespokojenost vyjádřil i americký ministr zahraničí John Kerry. "Když jsem se dnes o verdiktu dozvěděl, byl jsem jím tak znepokojen a zklamán, že jsem ihned zvedl telefon a zavolal egyptskému ministrovi zahraničí, abych ho informoval o našem vážném pohoršení," prohlásil během své pondělní návštěvy Iráku. Verdikt vynesený krátce po ukončení jeho návštěvy Káhiry označil za "hrůzný a přísný".

Rozsudek je prý politický

Jeden z obhájců Šaabání Saíd rozsudek označil za politický. "Všichni novináři by měli být znepokojeni. Není zde spravedlnost, zákon určuje politika," řekl. Výkonný ředitel Al-Džazíry Mustafá Savak považuje trest za nespravedlivý a jeho výši za šokující.

Šéf anglické sekce Al-Džazíry Al Anstey prohlásil o rozsudku, že "odporuje logice, je nesmyslný a se spravedlností nemá nic společného". "Dnes byli odsouzeni tři kolegové a přátelé, zůstanou i nadále za mřížemi kvůli tomu, že odváděli skvělou práci jako výborní novináři. Nyní existuje pouze jediná rozumná možnost: že bude verdikt zvrácen a v Egyptě zavládne spravedlnost," uvedl Anstey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám