Hlavní obsah

Nepřispívejte k občanské válce v Sýrii, naléhala na Rusy Clintonová

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň
Aktualizováno

Americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová ve čtvrtek varovala Rusko, že jeho další podpora režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii by mohla přinést „katastrofální“ občanskou válku. Ta navíc podle ní může přerůst za hranice a mít devastující dopady na celý region Blízkého východu.

Foto: ČTK/AP

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová

Článek

„Můj argument směrem k Rusům zní takto: oni mi pořád říkají, že nechtějí občanskou válku, a já jim říkám, že jejich politika k občanské válce přispěje,“ prohlásila Clintonová v rozhovoru pro dánskou televizi TV2.

Stejně hovořila na tiskové konferenci po setkání se svým dánským protějškem Villym Sovndalem. „Zdůrazňují, že jsou stabilizačním prvkem. To odmítám. Myslím si, že napomáhají režimu v době, kdy bychom měli pracovat na politické přeměně,“ dodala šéfka americké diplomacie.

Rusko a Čína se brání rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Sýrii. Poukazuje na násilnosti vedené nejen syrskou vládou a armádou. Zatímco Rusko dodává zbraně Asadovi, Američané a spojenci v oblasti podporují opoziční Syrskou svobodnou armádu.

Boje v Sýrii trvají 15 měsíců. OSN nově hovoří o tom, že si vyžádaly asi 13 000 mrtvých, například BBC píše až o 15 000 obětí. Opozice dala ve čtvrtek Asadovi ultimátum k zastavení bojů, stažení armády a zahájení jednání do pátečního poledne. Nedočká-li se žádané reakce, přejde do protiútoku.

Syrská opozice v pátek nově obvinila provládní síly z hromadné vraždy 13 civilistů. Tovární dělníky našli mrtvé u města Kusajr. Byli střeleni zblízka do hlavy. Podle opozice stojí za vraždami milice šabíha. Je to už třetí masakr za jediný týden. K tomu prvnímu z minulého pátku v Húle OSN uvedla, že mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. V Húle bylo zabito přes sto lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám