Hlavní obsah

Na Blízkém východě hrozí katastrofální nárůst počtu případů koronaviru, varuje WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný prudký nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem v několika blízkovýchodních zemích může mít katastrofální následky. Uvedla to ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Poukázala přitom na nízkou proočkovanost a šíření nakažlivějších mutací, jež mohou situaci ještě zhoršit.

Foto: Reuters

Hasiči v Iráku dezinfikují obchody kvůli koronaviru

Článek

V regionu východního Středomoří osm týdnů klesaly počty nově potvrzených případů nákazy a s tím spojených úmrtí. Libye, Írán, Irák a Tunisko ale nyní podle WHO evidují výrazný nárůst počtu nakažených a očekává se, že epidemická situace se bude zhoršovat i v Libanonu a Maroku.

Příští týden budou muslimové slavit svátek oběti (íd al-adhá), který tradičně provázejí velká náboženská a společenská setkání. To by za současné epidemické situace mohlo šíření nákazy v blízkovýchodních zemích ještě zrychlit.

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Koronavirus

"WHO má obavy, že počty nových případů covidu-19 mohou v nadcházejících týdnech dál prudce narůstat, což by mělo katastrofální dopady," uvedla regionální pobočka WHO. Současnou vlnu šíření nákazy v řadě blízkovýchodních zemí přičetla nedostatečnému dodržování protiepidemických opatření, včetně "narůstající lhostejnosti v některých komunitách", nízké proočkovanosti a šíření nových mutací.

Přeočkování není nutné, tvrdí WHO

Svět

Tunisko pak v oblasti Blízkého východu a Afriky označila WHO za zemi s nejvyšší úmrtností na koronavirus v přepočtu na obyvatele. Poznamenala také, že denní přírůstky infikovaných v Íránu se za čtyři týdny do začátku července téměř zdvojnásobily.

Počet případů nákazy koronavirem v regionu východního Středomoří, do kterého WHO řadí vedle zemí Blízkého východu i Pákistán, Afghánistán, Somálsko a Džibutsko, překonal 11,4 milionu. Více než 223 000 lidí tam v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám