Hlavní obsah

Moskva: Islámský stát změnil trasy pro pašování ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Islámský stát se při pašování ropy snaží vyhnout útokům ruského letectva, a změnil proto trasy přepravy této suroviny ze svého území. Turecko sice zůstává cílovou zemí, kam míří konvoje s ropou ze Sýrie, ale IS ji převáží přes sever Iráku. Uvedl to ruský generál Sergej Rudskoj.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ruských leteckých útoků na cisterny IS s ropouVideo: Ministerstvo obrany Ruské federace

 
Článek

„Mění logistiku a používají nové trasy, aby se vyhnuli ruským náletům,” citovala ruská agentura TASS generála Rudského.

Podle ruských informací konvoje s ropou vyrážejí z provincie Dajr Az-Zaur, kterou ovládá IS, ale jedou pak přes pohraniční oblasti s Irákem a pokračují do Zacha a Mosulu v Iráku. Využívají přitom nejkratší možnou trasu směrem k syrsko-irácké hranici.

Turecko podle Moskvy dál zůstává cílovou destinací, kam ropa míří k dalšímu zpracování.

„Do Turecka kamióny projíždějí hranicí v oblasti Zacha,“ řekl Rudskoj. Rusové vycházejí ze satelitních snímků, na kterých jsou nákladní auta čekající na irácko-turecké hranici. V regionu u Zacha na turecko-irácké hranici Rusko identifikovalo přes deset tisíc cisteren s ropou.

Tisíce cisteren s ropou

„V době sledování v oblasti u Zacha tam bylo 11 775 cisteren na obou stranách turecko-irácké hranice. Až 4530 bylo na tureckém území, 7245 pak v Iráku,“ řekl ruský generál.

Případné ruské útoky na konvoje IS ale komplikuje to, že se v této oblasti nákladní auta s ropou pašovanou radikály mísí s cisternami, které legálně převážejí tuto surovinu z Iráku.

„Je třeba zmínit, že tento hraniční přechod se používá k přepravě ropy vytěžené v Iráku i v Sýrii,“ dodal.

Narušit financování IS

Prioritou ruského letectva zůstává podle Rudského narušení přepravy ropy Islámského státu, z jejíhož prodeje získává značné prostředky. Letectvo podle jeho slov od začátku náletů v půlce listopadu zničilo zhruba dva tisíce cisteren IS s ropou a útočí i na těžební zařízení.

„Za poslední týden bylo zničeno 37 zařízení na těžbu a zpracování (ropy) používaných teroristy,“ doplnil Rudskoj.

Pašování ropy Islámským státem do Turecka se v posledních týdnech stalo předmětem sporu mezi Moskvou a Ankarou. Kreml obvinil Turecko, že pomáhá IS financovat tím, že s ropou obchoduje. Moskva dokonce obvinila rodinu prezidenta Erdogana, že je do těchto obchodů zapojená. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko chystá další sankce na Turecko

Ruská vláda chystá proti Turecku další sankce, napsal ve středu list Kommersant. Moskva podle něj zakáže ruským firmám v řadě odvětví uzavírat nové smlouvy...

Výběr článků

Načítám