Hlavní obsah

V jihokorejském Pchjongčchangu začaly 23. zimní olympijské hry

– Pchjongčchang • Aktualizováno

V jihokorejském Pchjongčchangu v pátek slavnostním zahájením začaly 23. zimní olympijské hry. V mrazivém počasí mu přihlíželo na 35 tisíc diváků a 2900 sportovců z 90 zemí světa. Letošní hry jsou výjimečné tím, že mají i významný diplomatický podtext; mohou přispět ke zmírnění korejské krize. KLDR vyslala svou delegaci a reprezentanti obou Korejí při ceremoniálu nastoupili pod jednou vlajkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Olympijské hry v Pchjongčchangu zahájil ohňostrojVideo: AP

 
Článek

Spojené státy zastupuje viceprezident Mike Pence, znepřátelenou Severní Koreu sestra Kim Čong-una, třicetiletá Kim Jo-čong spolu s devadesátiletým Kim Jong-namem, oficiálně nejvyšším představitelem KLDR.

Americká delegace se s tou severokorejskou nesetká, představitelé obou zemí ale budou jednat s jihokorejskými protějšky.

Foto: Yonhap, Reuters

Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong si podala ruku s prezidentem Jižní Koreje

Podaná ruka

V dějišti zahájení OH v Pchjongčchangu se severokorejská delegace zúčastnila VIP recepce před zahajovacím ceremoniálem. Před vstupem do salonku si šéf parlamentu KLDR Kim Jong-nam podle agentury AP podal ruku s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a poté si udělali společnou fotografii i s prezidentovou manželkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejský umělecký soubor Samčijon zahájil vystoupení písní Rádi vás poznávámeVideo: Reuters

S jihokorejským prezidentem se zástupci KLDR Kim Jong-nam a sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong setkají oficiálně v sobotu v prezidentském paláci v Soulu, takzvaném Modrém domě. Bude to vůbec poprvé, co některý člen severokorejské vládnoucí dynastie Kimů do Modrého domu zavítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Pchjongčchangu demonstrovali proti účasti KLDR na olympiáděVideo: AP

Jihokorejská média podle AP spekulují, zda Kim Čong-un zaslal prostřednictvím své sestry jihokorejskému prezidentu poselství s návrhem na mezikorejský summit. Kim Jo-čong je členkou nejvyššího orgánu vládnoucí Korejské strany práce a je jedna z mála lidí, jimž prý severokorejský vůdce absolutně důvěřuje.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Slavnostní zahájení zimní olympiády v Pchjongčchangu

Reklama

Výběr článků

Načítám