Hlavní obsah

Máme vaše letadlové lodě na dostřel, varoval Írán Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Jeden z velitelů íránských revolučních gard Hosejn Nežát v úterý v Tabrízu varoval Spojené státy, že americké základny v regionu a letadlové lodě v Perském zálivu jsou v dosahu íránských raket a Teherán je může zničit. Informovala o tom íránská agentura Tasnim.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Íránský vůdce Alí Chameneí

Článek

„Americké základny jsou na dostřel našich raket. Naše rakety zničí dokonce i jejich letadlové lodě, pokud udělají chybu,” varoval velitel Nežát podle listu Daily Star. „Američané jsou si velmi dobře vědomi důsledků vojenského střetu s Íránem,” dodal velitel.

Velitel v projevu dodal, že zatímco před islámskou revolucí z roku 1979 musela země dovážet zbraně ze zahraničí a působilo v ní na 5000 amerických poradců, dnes už je schopna sama produkovat rakety krátkého i dlouhého doletu. Podle něj nemají nepřátelé schopnost těmto raketám čelit.

Zasáhneme i území arabských zemí, varuje generál

Generál Nežát také varoval arabské země v oblasti, že pokud by byl jakýkoli útok proti islámské republice podniknut z jejich území, zasáhnou je íránské střely.

Íránské rakety mají dosah až 2000 kilometrů. Britský bulvární list Express uvedl, že v oblasti Blízkého východu mají Američané celou řadu základen, mimo jiné dvě základny v Bahrajnu, čtyři v Kuvajtu, dvě v Kataru, dvě v Turecku a další ve Spojených arabských emirátech, v Iráku a v Sýrii.

Nežátovo vyjádření následovalo po projevu vysokého klerika Mohammada Alího Movahedího-Kermaniho. Ten podle Daily Star v posledním pátečním kázání hřímal, že Írán je na válku s USA připraven. „Jestli chcete změnit barvu vod Perského zálivu z azurové na rudou, pak uvažujte o útoku,“ vzkázal Američanům.

Pohrozil i zničením izraelského jaderného reaktoru v poušti Negev.

Foto: ČTK/AP

Íránský systém protivzdušné obrany Chordad-3

Napětí mezi USA a Íránem se vystupňovalo minulý měsíc po sestřelení amerického špionážního dronu a útocích na tankery v Ománském zálivu. Vzájemné vztahy se zhoršovaly od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce a Írán v posledních týdnech přestal plnit závazky týkající se obohaceného uranu, zakotvené v jaderné dohodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám