Hlavní obsah

Kurdové vyvracejí Trumpův argument, že nebojovali proti nacistům

Irácká kurdská agentura Rudaw v neděli přinesla svědectví kurdských pamětníků, kteří se účastnili po boku spojenců bojů za druhé světové války proti nacistům. Vyvracejí tím argument amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na kritiku za to, že USA nechaly své spojence na pospas turecké armádě, odpověděl, že syrští Kurdové Američanům nepomohli v Normandii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrským Ras al-Ajnem otřásají tvrdé bojeVideo: ANADOLU AGENCY, Reuters

 
Článek

Trump se minulý čtvrtek při své obhajobě stažení amerických vojáků z Kurdy obývané severní Sýrie, opíral o článek v britském deníku The Guardian, v němž konzervativní komentátor Kurt Schlichter napsal, že Kurdové nepomohli Američanům Normandii a v dalších bojích, které USA sváděly na různých místech světa.

Trump tím chtěl patrně říci, že spojenectví Kurdů, kteří byli zásadní silou vedoucí k porážce radikálního hnutí Islámský stát, bylo zištné, neboť jim šlo o obranu vlastního území.

Trump: Kurdové nám v Normandii také nepomohli

Turecká invaze

Tvrzení, že Kurdové nikdy jindy nepomáhali Američanům, naštvalo veterána Ahmada Mustafu Delzara. „Trump ještě ani nebyl na světě, proto neví, že Kurdové se války účastnili,“ řekl agentuře stoletý muž, který se později v regionu proslavil jako básník.

V roce 1943 se stal členem vojenské jednotky zvané Iráčtí odvedenci, do které Britové povolávali zejména příslušníky etnických menšin. „Mezi odvedenci byli hlavně Asyřané a Kurdové a také menší počet Arabů. Byl jsem osmitisícím Kurdem, který se za druhé světové války přidal k odvedencům, bylo to 28. února 1943,“ vzpomíná Delzar, který prošel intenzivním výcvikem na letecké základně v Bagdádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká ofenziva v Sýrii pokračuje Video: Reuters

Sám strávil válku v tehdejší Palestině, ale jeho kamarádi se účastnili bojů na frontě. „Asi 40 Kurdů bojovalo v severní Itálii, jeden z nich byl Karim Abdulwahíd Hadži Azíz. Byl to parašutista,“ řekl Delzar. „Tato výsadková jednotka přistála v Normandii. Zabili více než 120 fašistů,“ tvrdí veterán. Právě Normandii přitom Trump uváděl jako příklad bitvy, ve které Kurdové nepomohli.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Lidé odjíždějí z Manbidže

Není sám, kdo se ohrazuje proti Trumpovu tvrzení, píše Rudaw. Několik kurdských rodin dokládá fotografie svých otců a dědů v uniformách, kteří za války bojovali na straně spojenců v Evropě.

„Slyšel jsem Trumpa, jak říká, že se Kurdové nezúčastnili války. Lže,“ zlobí se 69letý Mam Farik Sádik Ahmad pocházející z Kirkúku. „Můj otec byl kulometčík a vyprávěl nám o svých zážitcích z Kypru a Řecka,“ řekl agentuře a ukázal jeho fotografii v zelené uniformě.

Brzy nechám uvalit sankce na Turecko za Sýrii, prohlásil Trump

Turecká invaze

Na svého zesnulého manžela, který sloužil za války na Kypru u britského letectva, vzpomíná také Ramzíja Mustafová z Irbílu: „Strávil na Kypru čtyři roky, mluvil velmi dobře anglicky.“ Karim Mustafa Sindžáví podle ní vstoupil do služby, když mu bylo teprve 15 let. „Musel si stoupnout na kámen, aby vypadal před britským verbujícím důstojníkem vyšší,“ uvedla.

Foto: Ugur Can, ČTK/AP

Turecké síly u Manbidže

Trump je nyní pod tlakem, aby zarazil tureckou ofenzivu na severu Sýrie, která má podle Ankary vyčistit oblast od teroristů. Za ně Turci považují kurdské milice YPG, které přispěly k porážce IS. Trump se rozhodl stáhnout z oblasti americké vojáky, přestože ho jeho kritici varovali, že toho Turecko využije k invazi, což se také stalo.

„Prezident spojených států není pevný. Postoje mění velmi rychle. Řekl, že pokud Turecko zaútočí na Sýrii, zničí jeho ekonomiku. Ale neudělal nic,“ zhodnotil Trumpa Delzar.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám