Hlavní obsah

Kulhánek: Izrael má neochvějnou podporu Česka

Právo, ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael má plné právo chránit své občany. Prohlásil to ve čtvrtek při návštěvě židovského státu český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Sešel se tu se svým protějškem Gabim Aškenazim i premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Foto: Marek Opatrný, ČTK

Jakub Kulhánek (druhý zprava) si prohlíží budovu v izraelském městě Petach Tikva u Tel Avivu, kterou zničila palestinská raketa.

Článek

„Izraelci mají neochvějnou podporu České republiky,“ uvedl ministr v troskách budovy, kterou ve městě Petach Tikva nedaleko Tel Avivu zničila palestinská raketa. „Téměř nejsem schopen slov,“ řekl Kulhánek poté, co společně s Aškenazim a slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem viděl následky bojů.

Čtyři tisíce raket

Aškenaziho pozváním do Izraele byl Kulhánek podle svých slov poctěn. „Když jsem jej obdržel, neváhal jsem ani vteřinu,“ svěřil se. Izraeli je podle něj třeba připomínat, že má ve světě přátele. „A má plné právo chránit svoje občany,“ řekl a připomněl, že izraelské vlajky visí na Pražském hradě, Strakově akademii i na Černínském paláci, kde resort zahraničí sídlí.

Aškenazi, někdejší izraelský náčelník generálního štábu, poděkoval Česku i Slovensku za solidaritu. Útok na své území by podle něj žádná země netolerovala. „Z obydlené do obydlené oblasti byly vypáleny téměř čtyři tisíce raket,“ poznamenal.

Odpoledne Kulhánek a Korčok navštívili baterii obranného systému Iron Dome (Železná kupole), který už zachránil stovky tisíc životů.

Začalo platit příměří mezi Izraelem a Hamásem. Lidé v Gaze slavili v ulicích

Blízký a Střední východ

Kulhánek se sešel také s premiérem Netanjahuem. „Pan premiér mi vyjádřil díky za podporu, která z České republiky zaznívá,“ řekl Kulhánek s tím, že diskutovali také o možnosti obnovy cestování mezi oběma zeměmi pro lidi, kteří jsou očkováni proti covidu-19.

„Ve velmi blízké budoucnosti bychom chtěli uspořádat společné jednání izraelské a české vlády, což je něco, na co Česká republika může být hrdá, že má takhle intenzivní kontakty,“ prohlásil po setkání Kulhánek s tím, že konkrétní termíny zatím nepadly.

Reklama

Výběr článků

Načítám